×

Termeni si Conditii de inchiriere auto in Romania – AMA Rent A Car

1.  INFORMATII GENERALE. CONDITII SPECIALE

1.3.d Facturare

1.8 h. Cost final. Centralizator taxe si tarife

2.  ASIGURARI SI SERVICII DE PROTECTIE SUPLIMENTARA

3.  CONDITII GENERALE

 
  

1.  INFORMATII GENERALE

 

 

 

Furnizorul Autovehiculului si al serviciilor de inchiriere operate pe teritoriul României AMA RENT A CAR este: SC AMURO RENT SRL  , J22/1342/2018, cod unic de inregistrare (RO) 39391508, numit in cele ce urmeaza “furnizor de servicii ” sau AMA RENT A CAR.

Este posibil ca rezervarea dvs. sa fi fost facuta printr-un intermediar (e.g. site rezervari, agentie de turism sau printr-o companie). Titularul contractului de inchiriere este semnatarul contractului de inchiriere care isi asuma in mod direct si explicit conditiile de inchiriere.

Contractul de inchiriere/documentele contractuale includ urmatoarele :

contractul de inchiriere, fisele (rapoartele) de constatare ale starii Autovehiculului la predare/returnare, alte anexe, dupa caz termeni si conditii de inchiriere auto in Romania (conditii specifice locale)

termeni si conditii generale de inchiriere Ama

 termenii politicii de confidentialitate

Termenii si conditiile inchirierii (locale si generale, denumite impreuna conditii de furnizare a serviciilor) sunt disponibili pe site-ul AMA Rent A Car www.ama-rentacar.ro si la punctele de preluare (pe tableta sau/si tiparit la cerere) si se transmit prin link sau pe suport durabil (la cerere) la adresa de e-mail indicata de dvs. in momentul rezervarii sau al incheierii contractului de inchiriere. La cererea dvs. va este pusa la dispozitie, gratuit, brosura – Termeni si conditii de inchiriere auto in Romania (conditii specifice locale). In relatia contractuala cu dvs sunt direct aplicabile conditiile de furnizare a serviciilor publicate pe site-ul AMA Rent A Car in versiunea valabila la momentul inchirierii dvs.

ESTE IMPORTANT SA CITITI TERMENII SI CONDITIILE DE INCHIRIERE deoarece cuprind informatii importante despre inchirierea dvs., produse, echipamente, asigurari si servicii de protectie suplimentare, drepturile si responsabilitatile dvs., indrumari concrete pentru situatii specifice, taxe, tarife, daune si despre limitele de angajare a raspunderii dvs. financiare. Prin semnarea contractului de inchiriere, termenii si conditiile de inchiriere (conditiile de furnizare a serviciilor) devin parte integranta a acestuia.

 

Va rugam sa solicitati informatii sau explicatii agentului de inchiriere pentru orice clarificare necesara, inainte de a semna contractul de inchiriere. Este important pentru dvs. sa intelegeti termenii si conditiile inchirierii, iar pentru noi este important ca dvs. sa fiti informat, deoarece raspunderea utilizarii ca un bun proprietar si a restituirii autovehiculului in aceleasi conditii in care v-a fost pus la dispozitie va revine (cu exceptia uzurii normale).

Va rugam sa cititi termenii si conditiile politicii de confidentialitate disponibili pe site-ul AMA Rent A Car respectiv, Nota de informare privind protectia datelor personale.

 

Contractul de inchiriere este semnat de dvs. olograf, pe suport electronic sau pe suport hartie. Sunteti de acord ca in relatia contractuala cu furnizorul de servicii sa utilizati atât semnatura olografa pe suport hârtie cât si in mediu electronic si ca aceasta din urma produce aceleasi efecte juridice ca si semnatura olografa, pe suport de hârtie. Ati fost informat si intelegeti ca datele referitoare la semnatura in mediu electronic si actele semnate in aceasta modalitate vor fi stocate in moduri securizate, fiind utilizate doar in scopul prelucrarii lor pentru prestarea serviciilor de inchiriere.

Clienti Avis PREFERRED/CLIENTI CORPORATE: recunoasteti si intelegeti ca vi se aplica termenii si conditiile inchirierii valabili la data la care va prezentati pentru preluarea unui Autovehicul, chiar daca sunteti semnatari ai unui contract cadru de inchiriere si este posibil sa nu vi se mai ceara sa semnati contractul aferent unei inchirieri specifice sau daca serviciile de inchiriere sunt asigurate in regim corporate.

 

IMPORTANT!

Toate autovehiculele din flota AMA Rent A Car detin : polita de raspundere civila obligatorie fata de terti (RCA), vigneta pentru utilizarea drumurilor nationale si sunt dotate cu anvelope de iarna in perioada 01 Noiembrie – 31 Martie, fara plata unei taxe suplimentare. Asigurari si/sau servicii de protectie suplimentare pot fi contractate separat. Plata oricaror alte taxe sau tarife obligatorii (tarif trecere pod Fetesti Cernavoda, taxe parcare, orice alte taxe sau tarife obligatorii) este responsabilitatea dvs. Furnizorul de servicii va percepe aditional taxei/tarifului si/sau amenzii neplatite si aplicate de organele abilitate si taxa administrativa de 25 Euro. Fumatul in autovehiculele Ama Rent A Car este INTERZIS. Sunteti responsabil de plata unei taxe (penalitate) in valoare de 100 EUR in cazul in care vehiculul este predat cu reziduuri si/sau miros specific.

Transportul animalelor intr-un Autovehicul Ama Rent A Car: permis, fara taxe, doar daca acestea sunt plasate in custi de transport speciale. Cu toate acestea veti raspunde pentru orice degradari vizibile ale tapiteriei/interiorului autovehiculului si/sau costuri pentru curatare profesionala, necesare ca urmare a transportului animalelor dvs.

Conducerea/relocarea autovehiculului in afara granitelor Romaniei: Nu este permisa conducerea/relocarea autovehiculului in afara granitelor Romaniei fara autorizatie scrisa transmisa in format electronic din partea Ama Rent A Car si plata suplimentelor corespunzatoare

.

Sofer(i) aditional(i): permis(i), sub conditia prezentarii documentelor solicitate si a platii suplimentului corespunzator. Titularul contractului trebuie sa se asigure ca fiecare sofer aditional mentionat in contractul de inchiriere, cât si fiecare pasager transportat in

autovehicul, respecta termenii si conditiile de inchiriere.

Conducator tânar/incepator/senior: percepem suplimente si/sau restrictionam accesul la anumite grupe de vehicule in functie de experienta si de vârsta conducatorului auto.

Echipamente optionale: furnizate la cerere, sub conditia disponibilitatii si a platii tarifelor corespunzatoare.

Optiuni suplimentare: servicii speciale furnizate la cerere, sub conditia disponibilitatii serviciului si a platii tarifelor sau suplimentelor corespunzatoare.

Servicii de protectie suplimentare : reduc responsabilitatea dvs. financiara pentru daune aduse Autovehiculului in cazuri specifice (accident de circulatie, furt, avarii parbriz) pâna la o suma determinata (romana “fransiza” /engleza “excess” ). Cititi cu atentie termenii si conditiile aplicabile in cazul in care sunt incluse in rata de inchiriere sau ati optat pentru acestea cu plata tarifului corespunzator. Acordati o atentie speciala situatiilor de excludere si de inaplicabilitate a asigurarii/serviciului de protectie suplimentara.

Taxe administrative: taxe percepute de Avis reprezentând cost proceduri administrative (procesare amenzi, dosar daune, etc.) Raspunderea dvs. financiara: toate daunele imputabile, in cazul in care autovehiculul (inclusiv accesoriile si echipamentele) nu este returnat in acceasi stare in care v-a fost incredintat (cu exceptia uzurii normale), in special cele suferite de catre autovehicul, in limita valorii de piata a autovehiculului, la care se pot adauga dupa caz costurile legate de transportul si imobilizarea autovehiculului si/sau pierderea utilizarii precum si orice alta taxa, tarif, penalitate si/sau despagubire, inclusiv amenzi de trafic/parcare/taxe de utilizare speciale drumuri si poduri mentionate in contract.

T.V.A.: tarifele, taxele si/sau suplimentele indicate in conditiile specifice locale, rezervare si/sau in contractul de inchiriere includ taxa pe valoare adaugata, valabila conform legii. Cota standard de T.V.A. este 19%.

Oferte speciale, reduceri, promotii: Daca sunteti beneficiarul unor oferte speciale, reduceri sau promotii acestea vor fi aplicabile in relatia cu dvs., condititionat de respectarea regulilor speciale aplicabile.

Utilizare rezonabila : Serviciile si tarifele noastre presupun utilizarea corecta, prudenta si rezonabila a Vehiculelor si accesoriilor incredintate catre dvs. Ne rezervam dreptul de a refuza inchirierea de Vehicule Ama Rent A Car catre clienti care, in contractele anterioare au depasit un numar de kilometri considerat acceptabil (5000 km/luna sau 800 km/weekend sau 250 km/zi) si/sau care au returnat Vehiculele intr-o stare de uzura care depaseste limitele unei utilizari rezonabile, care au avut un comportament inacceptabil sau care inregistreaza obligatii de plata.

Info COVID-19: Siguranta clientilor si a personalului prezinta o importanta majora pentru noi . Pe site-ul Ama Rent A Car regasiti ultimele informatii in legatura cu masurile specifice de siguranta pentru clienti si angajati. Daca trebuie sa returnati masina inchiriata, dar vi s-a recomandat sa va autocarantinati sau daca ati avut rezultat pozitiv la testele pentru COVID-19 va rugam sa contactati locatia de inchiriere sau sa scrieti la contact@ama-rentacar.ro cat mai curand posibil. Va rugam sa va asigurati ca masina inchiriata este parcata intr-un loc sigur, amenajat, in care nu vor fi aplicate amenzi. Contractul de inchiriere ramane deschis pana cand vehiculul va fi returnat la una dintre statiile noastre de inchiriere. In cazul in care optati pentru preluarea Vehiculului de catre un reprezentant Ama Rent A Car, vehiculul va fi pus in carantina pentru perioada de timp necesara (14 zile de la transmiterea e-mailului), apoi va fi colectat si inspectat de catre un reprezentant Ama Rent A Car  . Se vor aplica taxele de preluare pentru localitatile in care nu sunt birouri Ama Rent A Car.

Informare, contact, sesizari:

Pe perioada inchirierii va rugam sa ne sesizati la tel. +40 758557799 (asistenta rutiera), numar disponibil 24/7 cu privire la evenimente in care aveti obligativitatea informarii noastre conform documentelor contractului. Deasemenea va stam la dispozitie la tel. +40 758557799 (sediu central) in intervalul orar 09:00 am – 17:00 p.m., de Luni pâna Vineri pentru orice situatie sau intrebare legata de inchirierea dvs.

Pentru orice sesizare pe care o aveti dupa predarea Autovehiculului va rugam sa va adresati la contact@ama-rentacar.ro. Daca raspunsul nostru nu este satisfacator va puteti adresa organismelor de conciliere independente sau instantelor judecatoresti din Bucuresti, Romania.

Pentru exercitarea unui drept sau orice sesizare in legatura cu datele dvs. personale va puteti adresa responsabilului cu protectia datelor la telefon: +40 758557799 ; E-mail: contact@ama-rentacar.ro  sau printr-o cerere scrisa transmisa pe adresa sediului nostru. Pentru alte sesizari in legatura cu inchirierea dvs. si care sunt de competenta institutiei respective va puteti adresa la: Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului ( www.anpc.ro ; E-mail: cabinet@anpc.ro ; Telefonul consumatorului: +40 21 9551).

 

 

1.1.                 Conditii pentru inchirierea si conducerea unui Autovehicul (titular de contract si soferi aditionali)

 

 

Titular de contract.

Pentru inchirierea unui Autovehicul, chiar daca sunteti beneficiarul unei rezervari, trebuie sa prezentati agentului de inchiriere, in original, urmatoarele acte emise pe numele dvs., asa cum acesta este mentionat in actul de identitate.:

actul de identitate (carte de identitate sau pasaport);

permis de conducere valabil la data inchirierii, care sa corespunda grupei auto a autovehiculului solicitat si la care data expirarii este mai mare sau egala cu data estimata a predarii autovehiculului;

card bancar eligibil (a se vedea pct. 1.2. – carduri bancare acceptate si suma disponibila).

In Romania, vârsta minima pentru a conduce un autoturism este de 18 ani. Cu toate acestea, in functie de vârsta si experienta in conducere auto, furnizorul autovehiculului restrictioneaza accesul la anumite grupe auto si/sau percepe suplimente.

 

Prin permis de conducere valabil la data inchirierii se intelege:

 

permisul national , daca detineti un permis de conducere eliberat de autoritatile din state membre UE, din state semnatare ale Conventiei de la Viena asupra circulatiei rutiere sau din state cu care Romania a incheiat un tratat privind recunoasterea reciproca a permiselor de conducere;

permisul national si permisul de conducere international , daca: detineti un permis de conducere national eliberat de autoritatile unui stat care nu este membru UE si nici membru al Conventiei de la Viena asupra circulatiei rutiere ori cu care Romania nu a incheiat un tratat privind recunoasterea reciproca a permiselor de conducere sau daca permisul dvs. de conducere nu este scris cu caractere latine ( caractere in araba, rusa, ebraica sau japoneza)

IMPORTANT!

Nu se accepta: copie a permisului de conducere, dovada inlocuitoare a permisului de conducere cu drept de circulatie sau permis de conducere expirat.

Verificati anterior prezentarii la biroul de inchiriere:

daca in cazul dvs. este obligatoriu permisul de conducere international pentru a conduce in Romania, inclusiv prin adresarea de intrebari departamentului nostru de rezervari

daca numele din actul de identitate este acelasi cu numele indicat in permisul de conducere (modificarea numelui dupa obtinerea permisului de conducere este o situatie frecventa si intr-un astfel de caz asigurati-va ca ati procedat la preschimbarea permisului dvs.);

daca Ama Rent A Car accepta cardul bancar prezentat de dvs. si dispuneti de fondurile necesare ;

Este responsabilitatea dvs. de a prezenta, in original, actul de identitate, permisul de conducere valabil la data inchirierii si cardul bancar eligibil. Agentul de inchiriere va refuza inchirierea si Ama Rent A Car are dreptul sa retina costul estimat al inchirierii sau sa perceapa taxe de neprezentare, in lipsa sau nevalabilitatea oricaruia din documentele mentionate, precum si in lipsa fondurilor necesare pe cardul acceptat, fiind asimilata cazului de neprezentare sau anulare culpabila a unei rezervari.

 

Soferi aditionali:

Puteti adauga in contractul de inchiriere, unul sau mai multi soferi aditionali , daca achitati suplimentul corespunzator si soferul aditional prezinta personal agentului de inchiriere actul de identitate si permisul sau de conducere valabil. Ulterior incheierii contractului, puteti adauga soferi aditionali numai dupa ce autovehiculul a fost verificat de catre un agent Ama Rent A Car pentru eventualele daune produse in timpul inchirierii.

Supliment sofer aditional : un sofer aditional gratuit, daca sunt mai multi soferi aditional se tercepe o taxa de 7 EUR/ zi de inchiriere, maxim 10 zile taxabile. Suplimentul este perceput de Ama Rent a Car pentru fiecare sofer aditional. Numarul de soferi aditionali este limitat la 4. Restrictiile la anumite grupe auto si suplimentele in functie de vârsta si experienta in conducere auto se aplica si in cazul soferilor aditionali.

IMPORTANT!

Doar titularul contractului si soferii aditionali indicati in contractul de inchiriere sunt autorizati sa conduca autovehiculul. In cazul in care constatam ca ati permis conducerea autovehiculului de o persoana neautorizata veti plati o penalitate egala cu taxa datorata pentru sofer aditional pe intreaga perioada a inchirierii plus eventualele suplimente aplicabile in functie de vârsta si experienta in conducere auto. In caz de daune ale autovehiculului si/sau prejudicii aduse unei terte parti* produse de un sofer neautorizat, asigurarile si serviciile suplimentare de protectie eventual incheiate, sunt inaplicabile. Raspunderea dvs. financiara va fi angajata pentru toate daunele imputabile precum si a prejudiciului cauzat eventual unei terte parti*.(* Soferul autovehiculului nu este considerat a fi terta parte.)

 

Grupe auto disponibile si suplimente in functie de vârsta si experienta*:

 

 

GRUPA AUTO DISPONIBILA

VÂRSTA LA DATA INCHIRIERII

VECHIME PERMIS

SUPLIMENTE

Valoare supliment

TOATE GRUPELE

Peste 23 ANI si pâna la 70 ANI

1 AN

NU

TOATE GRUPELE

Peste 70 ANI

1 AN

DA – Supliment conducator senior

7 EUR/zi de inchiriere max. 10 zile taxabile

A, B, C, J

Peste 21 ANI si pâna la 25 ANI

1 AN

DA – Supliment conducator tânar

7 EUR/zi de inchiriere max. 10 zile taxabile

A,B

Peste 18 ANI si pâna la 21 ANI

1 AN

DA – Supliment conducator sub 21 de ani

45 EUR/zi de inchiriere

 

A,B

Peste 18 ANI

SUB 1 AN

DA – Supliment conducator incepator

45 EUR/zi de inchiriere

 

* Suplimentele in functie de vârsta si experienta in conducere auto sunt cumulabile. Spre exemplu, daca aveti vârsta intre 18-21 de ani si detineti permisul de mai putin 1 an, se aplica suplimentul pentru conducator sub 21 de ani plus suplimentul pentru conducator tânar (intre 21 si pâna la 25 de ani) si suplimentul pentru conducator incepator.

 

 

1.2. Card bancar eligibil. Depozit/Preautorizare

 

 

 

Card bancar eligibil : card bancar acceptat de Ama Rent A Car si pe care sunt disponibile fondurile necesare pentru preautorizare/constituire a unui depozit (valoare garantata) care sa acopere costul estimat al inchirierii, al produselor si serviciilor optionale, valoarea responsabilitatii in caz de furt sau accident (fransiza) cât si echivalentul unui plin de combustibil. In cazul in care au fost facute plati anticipate, acestea vor fi luate in considerare. In functie de grupa auto a autovehiculului pe care intentionati sa il inchiriati, veti prezenta la momentul inchirierii unul* sau doua carduri eligibile*:

Grupa auto

Nr. Carduri necesare

si tip de card acceptat (debit sau credit)

Carduri bancare acceptate de Avis

Grupele A, B, C, D, E, H, I, J, L, M

1 (un) card de credit sau de debit

Visa, Mastercard

Grupele O si P

2 (doua) carduri de credit

Visa, Mastercard

* Cu exceptia beneficiarilor de voucher full credit, Charge Card, Acto, cont GEB

 

AMA Rent A Car dispune blocarea sumei reprezentând valoarea garantata pe cardul eligibil al titularului de contract. Orice incasare, daca nu ati optat pentru o alta metoda de plata, va fi efectuata la returnarea autovehiculului/in momentul inchiderii contractului.

IMPORTANT!

In cazul in care, sumele datorate cu orice titlu ca urmare a inchirierii dvs. (inclusiv amenzi, daune imputabile, penalitati, taxe administrare) sunt mai mari decât valoarea garantata si/sau am luat cunostinta de existenta si intinderea sumelor datorate de dvs. dupa returnarea autovehiculului/inchiderea contractului, sub rezerva respectarii dispozitiilor legale si contractuale, ne autorizati sa procedam la debitarea cardurilor eligibile cu sumele corespunzatoare.

La momentul inchirierii ne rezervam dreptul de a efectua toate verificarile de siguranta si de a aproba sau nu inchirierea in baza unor motive legitime, inclusiv in caz de comportament inacceptabil din partea dvs. sau a membrilor grupului dvs.

 

 

 

 

1.3 Mijloace de plata la returnarea Autovehiculului

 

 

Costul de inchiriere la returnarea autovehiculului/in momentul inchiderii contractului este calculat si va fi procesat pe cardul eligibil utilizat la momentul inchirierii sau puteti opta pentru un alt mijloc de plata acceptat de catre AMA Rent A Car. In cazul optiunii pentru alt mijloc de plata, deblocarea sumei retinute pe cardul eligibil la momentul inchirierii ar putea dura pâna la 30 de zile. Avis nu este responsabila pentru termenele aplicate de companiile emitente ale cardurilor bancare eligibile pentru deblocarea sau restituirea sumelor preautorizate sau retinute cu titlu de garantie.

1.3.a. Plata prin card

 

   Puteti plati contravaloarea inchirierii cu un card bancar acceptat de AMA Rent A Car.

CARDURI ACCEPTATE : Visa, Mastercard.

NU SE ACCEPTA: Maestro (debit), , carduri preplatite – chiar daca poarta logo-ul Visa sau Master Card, carduri American Express

Travellers Cheque, Revolut debit card, ori orice alt card care nu este mentionat mai sus.

 

1.3.b Plata cu numerar

 

 

Puteti plati contravaloarea inchirierii cu numerar la sfârsitul inchirierii. Plata cu numerar se poate face in RON, in conditiile legii.

1.3.c. Plata cu voucher

 

 

Puteti plati contravaloarea inchirierii utilizând un voucher emis de catre un intermediar (agentie de turism, broker) sau un voucher emis la momentul rezervarii autovehiculului, daca ati optat pentru plata online sau in avans a costului estimat al inchirierii. Veti prezenta voucherul dvs. la intocmirea contractului de inchiriere/preluarea autovehicului. Platile cu vouchere a caror valoare este exprimata in valute convertibile sunt evaluate la cursul de schimb in vigoare la data inchirierii stabilit intern de catre AMA Rent A Car la nivel international. Daca alegeti sa platiti in alta moneda decât cea utilizata de catre AMA Rent A Car, AMA Rent A Car va aplica cursul de schimb in vigoare la data platii.

In sistemul de rezervari AMA Rent A Car se utilizeaza urmatoarele tipuri de vouchere:

Voucherul cu limita de suma : este emis pentru o valoare specifica. Aceasta valoare este indicata in rezervare/confirmarea rezervarii si reprezinta pretul total al rezervarii (costul estimat al serviciilor). O metoda alternativa de plata si/sau de garantie (card bancar eligibil) este solicitata intotdeauna la semnarea de catre dvs. a contractului de inchiriere.

Voucherul full credit : este destinat exclusiv persoanelor juridice care intermediaza, platesc si garanteaza inchirieri in favoarea beneficiarilor persoane fizice si nu este limitat ca valoare la pretul total al rezervarii. Orice optiune diferita sau/si suplimentara a dvs. notata la incheierea contractului de inchiriere, care conduce la majorarea pretului total al rezervarii si/sau orice alta suma suplimentara de plata retinuta de catre AMA Rent A Car dupa calculul costului final al contractului este garantata si platita conform contractelor incheiate cu persoanele juridice (e.g. agentii de turism, companii partenere).

 

1.3.d. Facturi

 

Facturile se emit pe numele titularului de contract, sau dupa caz pe numele agentiei de turism si/sau al companiei partenere AMA Rent A Car care a plasat comanda de rezervare pentru dvs. In toate cazurile, titularul de contract este identificat pe facturile emise si raspunde de regula solidar pentru toate consecintele financiare ale inchirierii. Daca nu sunteti client corporate (caz in care facturile se emit automat pe numele companiei partenere AMA Rent A Car) dar doriti ca facturile sa fie emise pentru o persoana juridica puteti solicita acest lucru in termen de maxim 30 zile de la inchiderea contractului dvs. de inchiriere, sub rezerva efectuarii platilor datorate conform contractului si dupa caz, al furnizarii informatiilor solicitate si altor verificari necesare.

1.4. Preluarea autovehiculului

 

 

 • Inainte de a semna Contractul de Inchiriere:

 

Acordati timp pentru a citi Contractul de inchiriere inclusiv termenii si conditiile inchirierii (conditiile de furnizare a serviciilor). Asigurati-va ca ati inteles costurile aplicabile, particularitatile garantiilor, ale asigurarilor si serviciilor suplimentare de protectie incluse sau nu in costul de inchiriere, obligatiile ce va revin pe perioada inchirierii, cazurile si limitele de angajare a raspunderii dvs. financiare. In cazul in care aveti nelamuriri de orice natura in legatura cu termenii si conditiile inchirierii dvs. va obligati sa solicitati clarificari si explicatii personalului AMA Rent A Car, inainte de semnarea contractului de inchiriere. Nu ezitati sa adresati intrebari personalului AMA Rent A Car cu privire la ofertele promotionale curente, in special cu privire la cost sau servicii suplimentare.

Cititi si informati-va cu privire la:

 • modalitatile de taxare a carburantului
 • in cazul restituirii autovehiculului fara plinul facut;
 • in cazul optiunii Combustibil Preplatit;
 • valoarea de taxare a daunelor cauzate autovehiculului pentru care raspundeti;
 • valoarea de inlocuire a accesoriilor autovehiculului (inclusiv chei si documente) si a echipamentelor

 

1.4.b.    Starea Autovehiculului

 

Contractul dvs. de inchiriere precizeaza eventualele deteriorari vizibile ale Autovehiculului, numarul de kilometri la bord si nivelul de carburant furnizat, la momentul inchirierii.

La preluarea autovehiculului:

Verificati daca starea Autovehiculului corespunde celei descrise in documentele de inchiriere . In cazul in care constatati o deteriorare vizibila sau orice alta avarie care nu a fost mentionata in Contractul de Inchiriere, va angajati sa solicitati personalului AMA Rent A Car rectificarea informatiilor privind Starea Autovehiculului. In caz contrar, AMA Rent A Car nu va considera ca fiind intemeiate reclamatiile ulterioare privind daune vizibile si/sau avarii.

Verificati si comparati numarul de kilometri si nivelul de carburant inscris pe tabloul de bord cu informatiile specificate in documentele de inchiriere. Va angajati ca, in cazul existentei de neconcordante, sa solicitati personalului Avis rectificarea Contractului de inchiriere.

Verificati daca certificatul de inmatriculare, polita de asigurare RCA si formularul de constatare amiabila se afla in autovehicul. Verificati daca kitul de securitate este complet (in portbagaj: doua triunghiuri de presemnalizare, un extinctor, o trusa medicala de prim ajutor; in habitaclu: vesta reflectorizanta). Daca lipsesc, solicitati personalului AMA Rent A Car sa va furnizeze elementele lipsa.

1.5. Pe durata inchirierii

 

 

 • Valabilitatea teritoriala

 

Nu este permisa conducerea/relocarea autovehiculului in afara granitelor Romaniei fara autorizatie scrisa din partea AMA Rent A Car si plata suplimentelor corespunzatoare. Autovehiculele AMA Rent A Car (cu exceptia grupelor H, O, P, M si L) pot calatori doar in urmatoarele tari europene: Austria, Belgia, Bulgaria, Croatia*, Cehia, Franta*, Germania, Grecia*, Ungaria, Italia*, Luxemburg, Olanda, Polonia, Slovacia, Slovenia.

*Doar partea continentala, este interzisa trecerea catre insule.

Supliment trecere frontiera: daca intentionati sa calatoriti in afara teritoriului Romaniei veti plati un supliment intr-o valoare fixa cuprinsa intre 30 EUR si 990EUR si o taxa zilnica de trecere a frontierei de 5 Euro/zi, conform ofertelor valabile si tarifelor aplicabile la momentul solicitarii, in functie de grupa auto disponibila, tarile declarate si/sau perioada specifica a inchirierii.

IMPORTANT!

In cazul in care constatam ca ati incalcat conditiile privind valabilitatea teritoriala a inchirierii veti plati o penalitate egala cu suplimentul de trecere frontiera maxim aplicabil (990 EUR). In caz de daune ale autovehiculului si/sau prejudicii aduse unei terte parti* produse in afara teritoriului Romaniei sau al teritoriului autorizat conform acordului expres al AMA Rent A Car, asigurarile si serviciile suplimentare de protectie eventual incheiate sunt inaplicabile. Raspunderea dvs. financiara va fi angajata pentru toate daunele imputabile precum si a prejudiciului cauzat eventual unei terte parti* (*Soferul Autovehiculului nu este considerat a fi terta parte).

 

1.5.b.    Conducerea Autovehiculului

 

Va angajati sa aveti grija de autovehicul si sa il utilizati in mod normal si prudent, cu respectarea legislatiei rutiere din tara unde conduceti, in scopuri legale. Va angajati sa alimentati cu carburantul corect, sa incuiati Autovehiculul atunci când nu il utilizati, sa respectati toate instructiunile de siguranta, sa ne sesizati deindata cu privire la orice eveniment in care aveti obligativitatea informarii noastre si sa respectati instructiunile primite la preluarea Autovehiculului.

Utilizari anormale ale autovehiculului: orice conduita ilegala, periculoasa sau neglijenta grava pe perioada incredintarii autovehiculului

In special, sunt considerate utilizari anormale ale autovehiculului:

 Alimentarea eronata cu carburant, avarierea ambreiajului in urma exploatarii eronate, continuarea utilizarii autovehiculului in ciuda semnalelor de alarma sau avarie care apar pe tabloul de bord al autovehiculului;

 Conducerea autovehiculului de catre orice persoana care nu a fost mentionata in Contractul de Inchiriere si/sau de catre o persoana mentionata in contract cu privire la care a fost luata masura suspendarii, anularii sau retinerii permisului dupa data incredintarii autovehiculului;

 Parasirea teritoriului Romaniei fara acordul scris al statiei de inchiriere;

 Ignorarea indicatoarelor rutiere si a semnalelor luminoase si/sau acustice in cazul trecerilor la nivel cu cale ferata;

 Utilizarea autovehiculului de catre o persoana care se afla sub influenta bauturilor alcoolice, a produselor sau substantelor stupefiante ori medicamentelor cu efecte similare, ori care s-a sustras sau refuza recoltarea probelor biologice sau toxicologice sau a parasit locul producerii accidentului, in situatiile in care acest fapt nu este permis de reglementarile legale;

 Conducerea neglijenta, imprudenta sau la viteze excesive, incalcarea regulilor de circulatie in special cele referitoare la trecerea pe culoarea rosie a semaforului, nerespectarea indicatorului Stop/Cedeaza trecerea si a indicatorului de trecere la nivel cu calea ferata, circulatia pe contrasens sau pe sectoarele de drum marcate cu sens unic, din sensul opus, utilizarea pe timpul condusului a unui telefon mobil sau a altui dispozitiv care poate distrage atentia soferului (exceptie dispozitive de tip hands free), nerespectarea semnalelor Ambulantelor si Politiei;

 Utilizarea autovehiculului in zone sau pe drumuri care nu sunt cuprinse in reteaua de drumuri publice, pe drumuri neamenajate, pe sectoare de drum sau in zone interzise circulatiei autovehiculelor, pe drumuri care prezinta un risc crescut de avariere a autovehiculului sau ca urmare a patrunderii in zone cu restrictie de gabarit si tonaj;

 Utilizarea autovehiculului in albii de râuri sau in zone inundate ori acoperite de apa (pe carosabil sau in afara acestuia), fara respectarea indicatiilor producatorului cu privire la utilizarea in astfel de conditii;

 Montarea de echipamente pe partea exterioara a autovehiculului, care pot cauza avarii acestuia (de exemplu: portbagaj de pavilion, suporturi de biciclete, stickere, etc.); Utilizarea autovehiculului in alte scopuri decât cele stabilite de catre fabricant sau de legislatia rutiera sau civila in vigoare;

 Utilizarea autovehiculului pentru transportul de materiale inflamabile, explozive, corozive, oxidante, toxice, radioactive, nocive, periculoase sau ilegale;

 Impingerea sau tractarea remorcilor sau altor autovehicule;

 Utilizarea autovehiculului pentru orice tip de curse sau competitii (inclusiv antrenamente), raliuri, teste de viteza si anduranta, inclusiv cele in afara unui program oficial;

 Vânzarea, inlaturarea sau inlocuirea unor parti componente ale autovehiculului sau ale echpamentelor suplimentare, precum si permiterea altor persoane sa efectueze aceste actiuni;

 Utilizarea autovehiculului in activitati de taximetrie, scoala de soferi, sub-inchiriere;  Distrugerea sau degradarea voluntara a autovehiculului;

 Utilizarea autovehiculului de catre o persoana care comite, la momentul producerii evenimentului rutier, o infractiune cu intentie sau incerca sa se sustraga urmaririi in urma comiterii unei asemenea fapte;

IMPORTANT!

Exemplele de mai sus nu sunt exhaustive. Orice conduita ilegala, periculoasa sau neglijenta grava pe perioada incredintarii autovehiculului va fi considerata o incalcare a contractului si asigurarile si/sau serviciile suplimentare de protectie, eventual incheiate devin inaplicabile. Responsabilitatea dvs. financiara va fi angajata pentru toate daunele imputabile precum si a prejudiciului cauzat eventual unei terte parti*. (* Soferul Autovehiculului nu este considerat a fi terta parte.)

 

 

 

1.5.c.  Siguranta

 

Pe parcusul inchirierii va angajati:

Sa respectati conditiile de siguranta stabilite de catre producator , in special capacitatea maxima specifica fiecarui autovehicul cu privire la numarul de ocupanti si/sau greutatea bagajelor sau a marfurilor transportate („sarcina utila”).

Sa efectuati verificarea starii autovehiculului (nivelul lichidului de racire, nivelul uleiului in motor la peste 1000 de km parcursi, presiunea pneurilor).

Sa respectati orice semnal emis de martorii tabloului de bord al autovehiculului si sa luati masurile necesare, daca este cazul (in special oprirea de urgenta).

Sa instiintati imediat serviciul de Asistenta Rutiera cu privire la martorii aprinsi in tabloul de bord al autovehiculului sau pentru orice avarie/defectiune tehnica si sa urmati instructiunile primite.

Pe durata stationarii, incuiati autovehiculul si puneti toate lucrurile dumneavoastra personale in portbagaj. Pierderea si/sau furtul lucrurilor dvs. lasate in autovehicul nu este acoperita de niciun produs de protectie suplimentara.

Va asigurati ca, in permanenta, cheile si documentele autovehiculului sunt la dvs . Pierderea si/sau furtul cheilor si al documentelor autovehiculului nu este acoperita de niciun produs de protectie suplimentara. Furtul cheilor si/sau al documentelor odata cu autovehiculul este caz de excludere in cazul serviciului de protectie suplimentara pentru furtul autovehiculului (TPC). IMPORTANT!

Nerespectarea conditiilor de siguranta pe perioada incredintarii autovehiculului, va fi considerata o incalcare a contractului si asigurarile si/sau serviciile suplimentare de protectie, eventual incheiate devin inaplicabile. Responsabilitatea dvs. financiara va fi angajata pentru toate daunele imputabile precum si a prejudiciului cauzat eventual unei terte parti* (*Soferul autovehiculului nu este considerat a fi terta parte.)

 

1.5.d.    In caz de defectiune tehnica

 

In cazul unei defectiuni tehnice care necesita interventie imediata sau rapida, inainte de a efectua orice reparatie (inclusiv in cazul anvelopelor), contactati AMA Rent A Car Asistenta la:

Din Romania sau din strainatate: 0040 758557799

 

 

1.5.e.  In caz de accident de circulatie sau alte imprejurari care au dus la avarierea autovehiculului

 

 

Accidentul de circulatie : Evenimentul care intruneste cumulativ urmatoarele conditii: (i) s-a produs pe un drum deschis circulatiei pe drumurile publice ori si-a avut originea intr-un asemenea loc; (ii) a avut ca urmare decesul, ranirea uneia sau mai multor persoane ori avarierea a cel putin unui Autovehicul sau alte daune materiale; (iii) in eveniment a fost implicat cel putin un autovehicul in miscare (definitia legala conform art. 75 din Codul Rutier OUG 195/2002).

Alte imprejurari : orice alta situatie in care autovehiculul este avariat (e.g. lovire animal, impact corpuri straine, fenomene meteo, vandalism, etc.), cu exceptia cazurilor de forta majora.

In caz de accident de circulatie sau alte imprejurari aveti urmatoarele obligatii:

Informati cât mai curând posibil AMA Rent A Car Asistenta la:

Din Romania sau din strainatate: 0040 758557799 RESPECTATI INSTRUCTIUNILE PRIMITE!

Raportati in termen de 24 de ore de la data producerii accidentului de circulatie sau de la data constatarii oricarei alte imprejurari care a avut ca rezultat avarierea autovehiculului la unitatea de Politie de pe raza localitatii unde a avut loc evenimentul pentru intocmirea documentelor de constatare.

Obtineti toate documentele necesare anterior restituirii autovehiculului (inclusiv in cazul in care autovehiculul a suferit o avarie in timp ce era condus de un sofer aditional sau de un sofer neautorizat):

 Daca dauna autovehiculului este cauzata de un accident de circulatie cu autor necunoscut sau in alte imprejurari (lovire animal, impact corpuri straine, fenomene meteo, vandalism, etc.): Procesul verbal si/sau Autorizatia de Reparatie emise de organele de Politie (original);

 Daca dauna Autovehiculului este cauzata de un accident de circulatie cu autor cunoscut: Proces-verbal si Autorizatie de reparatie emise de organele de Politie (originale) si copii dupa urmatoarele documente ale soferului vinovat: RCA, Certificat de inmatriculare, carte de identitate, permis de conducere;

 In caz de intelegere amiabila (daca in accident au fost implicate 2 masini, nu au rezultat vatamari corporale sau decese si ambii soferi sunt de acord si opteaza pentru aceasta forma de constatare): completati corect si complet formularul Constatare Amiabila (se retine un exemplar original) si impreuna cu celalalt sofer implicat va prezentati la cel mai apropiat birou de constatare al asiguratorului si obtineti autorizatia de reparatie eliberata de asiguratorul unuia dintre cele doua autovehicule implicate impreuna cu toate documentele necesare respectiv copii dupa urmatoarele documente ale soferului vinovat: RCA, Certificat de inmatriculare, carte de identitate, permis de conducere;

Predati documentele necesare la AMA Rent A Car cât mai curând posibil, dar nu mai târziu de returnarea autovehiculului (inclusiv in cazul in care autovehiculul a suferit o avarie in timp ce era condus de un sofer aditional sau de un sofer neautorizat).

Raspundeti la orice solicitare AMA Rent A Car si furnizati orice documente sau declaratii necesare in termen de 14 zile, in cazul in care acestea nu au fost furnizate la returnarea autovehiculului, sunt incomplete sau gresite, daca o astfel de omisiune sau eroare impiedica sau intârzie intrarea in reparatie sau/si exploatarea comerciala a autovehiculului. In caz contrar, ne rezervam dreptul de a va atrage raspunderea si pentru alte alte prejudicii cauzate, inclusiv beneficiul nerealizat.

IMPORTANT!

In cazul avariilor autovehiculului care necesita interventie imediata sau rapida , inainte de a efectua orice reparatie (inclusiv in cazul anvelopelor), contactati AMA Rent A Car Asistenta la:

Din Romania sau din strainatate: 0040 758557799

Nu reparati autovehiculul si nu permiteti nimanui sa o faca decât in situatia in care AMA Rent A Car a fost de acord cu aceasta. Daca permiteti efectuarea reparatiilor fara acordul AMA Rent A Car, va trebui sa platiti pentru aceasta si veti pierde protectia oferita de produsele de

protectie suplimentare sau a asigurarilor eventual incheiate.

In cazul avariilor autovehiculului care nu necesita reparatie imediata , indiferent de cauza acestora trebuie sa informati de indata biroul de inchiriere AMA Rent A Car.

In cazul unui accident de circulatie, nu va asumati responsabilitatea producerii acestuia fata de niciun tert, in caz contrar, recuperarea si rambursarea costurilor incasate pâna la maximul responsabilitatii contractuale vor fi dificile . Daca este posibil, retineti numele si adresele tuturor persoanelor implicate, inclusiv martorii si pasagerii. Daca autovehiculul nu mai prezinta siguranta in trafic, va angajati sa il securizati in stadiul in care se afla si sa contactati AMA Rent A Car Asistenta pentru preluarea acestuia.

In toate cazurile, Titularul de contract sau soferul aditional trebuie sa completeze integral si corect formularul intern Declaratie Conducator Auto cu privire la circumstantele in care s-a produs deteriorarea sau avarierea autovehiculului si sa il transmita statiei de inchiriere in maxim 48 de ore de la producerea evenimentului.

In toate cazurile, Titularul de contract trebuie sa obtina si sa predea toate documentele necesare conform instructiunilor sau solicitarilor AMA Rent A Car.

In caz contrar, asigurarile si serviciile suplimentare de protectie eventual incheiate, sunt inaplicabile.

 

Responsabilitatea dvs. financiara va fi angajata pentru toate daunele imputabile in vederea acoperirii prejudiciilor aduse furnizorului de servicii precum si a prejudiciului cauzat eventual unei terte parti* (* Soferul autovehiculului nu este considerat a fi terta parte.)

 

 

1.5.f.    In caz de furt

 

In caz de furt/tentativa de furt a autovehiculului, a unor parti componente ale acestuia, a cheii si/sau a documentelor aveti urmatoarele obligatii:

Informati cât mai curând posibil AMA Rent A Car Asistenta la:

Din Romania sau din strainatate: 0040 758557799 RESPECTATI INSTRUCTIUNILE PRIMITE!

Raportati in termen de 4 de ore de la momentul in care ati luat la cunostinta despre furt sau tentativa de furt la unitatea de Politie de pe raza localitatii unde a avut loc evenimentul, formulati plângere pentru furt/tentativa de furt si depuneti o declaratie completa referitoare la circumstantele producerii evenimentului precum si lista completa a bunurilor furate odata cu autovehiculul (inclusiv cheie sau documente, daca acestea au fost furate odata cu autovehiculul sau in alte imprejurari), lista echipamentelor sau componentelor lipsa (daca furtul a vizat doar parti componete ale autovehiculului) sau, dupa caz, a echipamentelor sau partilor componente distruse/avariate ca urmare a unei tentative de furt a autovehiculului.

Predati in maximum 48 de ore celui mai apropiat birou de inchiriere AMA Rent A Car procesul verbal de depunere a plângerii, cheia autovehiculului si documentele acestuia.

IMPORTANT!

Furtul sau pierderea cheii si/sau a documentelor autovehiculului nu este acoperit de niciun serviciu de protectie suplimentara. Furtul cheii si/sau al documentelor autovehiculului impreuna cu acesta reprezinta caz de excludere de la serviciul de protectie suplimentara in caz de furt al autovehiculului.

In toate cazurile, Titularul de contract trebuie sa obtina si sa predea toate documentele necesare conform instructiunilor sau solicitarilor AMA Rent A Car. In caz contrar, asigurarile complementare si serviciile suplimentare de protectie eventual incheiate sunt inaplicabile. Responsabilitatea dvs. financiara va fi angajata pentru toate daunele imputabile in vederea acoperirii prejudiciilor aduse furnizorului de servicii precum si a prejudiciului cauzat eventual unei terte parti* (*Soferul autovehiculului nu este considerat a fi terta parte.)

 

1.5.g.    Contraventii. Amenzi. Taxe administrative

 

 

In conformitate cu legislatia in vigoare sunteti responsabil pentru orice contraventie comisa cu autovehiculul in perioada de inchiriere, inclusiv toate consecintele financiare. Prin urmare, sunteti informat ca datele dvs. pot fi puse la dispozitia autoritatilor competente, la cerere. Va angajati sa respectati regulile privind circulatia pe drumurile publice, sa achitati taxele de parcare, sa achitati taxa de trecere pod Fetesti – Cernavoda sau orice taxe de drum, trecere si/sau stationare valabile la momentul deplasarii dvs.

Contraventii: incalcarea regulilor de trafic precum si orice alta situatie de nerespectare a unor obligatii legale in legatura cu stationarea, parcarea si deplasarea autovehiculului si/sau cu plata unor taxe sau tarife obligatorii pe perioada inchirierii (taxe de drum, trecere pod, taxe stationare, parcare, taxe de utilizare a drumurilor publice in afara Romaniei, etc.)

Amenzi: orice suma ce trebuie platita ca urmare a constatarii savârsirii unei contraventii pe perioada inchirierii, conform instiintarilor

de plata primite de AMA Rent A Car din partea autoritatilor competente.

Taxe administrative: taxe percepute de AMA Rent A Car reprezentând costul procedurilor administrative in legatura cu transmiterea de informatii catre autoritatile competente si/sau plata, dupa caz, a amenzilor aplicate in legatura cu contraventii in perioada inchirierii. In anumite cazuri , la cererea autoritatilor competente si conform legii, pentru nerespectarea regulilor de trafic (in cele mai multe cazuri depasirea vitezei legale sau stationarea interzisa) AMA Rent A Car comunica datele titularului de contract in vederea intocmirii unei proces verbal de contraventie pe numele dvs. si a aplicarii sanctiunii sau amenzii. In toate aceste cazurile, AMA Rent A Car va factura pentru fiecare contraventie o taxa administrativa in valoare de 35 EUR. In toate celelalte cazuri, respectiv in cazul neachitarii oricaror altor sume datorate de dvs. conform legislatiei in vigoare, atât pe teritoriul Romaniei cât si in alte state precum taxe de drum, taxe de trecere a podurilor, taxe de stationare in aeroporturi sau spatii speciale cu durata limitata, amenzi pentru abateri de trafic constatate si/sau probate cu mijloace tehnice (cazuri de angajare a raspunderii obiective de plata in sarcina detinatorului legal al autovehiculului) precum si atunci când transmiterea datelor dvs. catre autoritatea competenta care a aplicat amenda nu este obligatorie/nu este permisa conform legii, AMA Rent A Car va factura catre client valoarea efectiva a amenzii plus o taxa administrativa de 35 EUR/amenda.

IMPORTANT!

Veti fi instiintat intr-un interval de pâna la 12 luni de la returnarea autovehiculului/inchiderea contractului despre orice act comunicat catre AMA Rent A Car emis de o autoritate competenta in vederea aplicarii unei sanctiuni si/sau a perceperii unei amenzi pentru contraventii pe perioada inchirierii dvs. Daca doriti sa contestati amenda sau sanctiunea, trebuie sa comunicati direct cu autoritatea emitenta pentru a obtine o anulare, o rambursare sau o compensatie. Din pacate nu va putem ajuta in ceea ce priveste disputa dvs. Titularul contractului este de acord ca Taxele administrative si contravaloarea amenzilor sa fie incasate de Avis de pe cardul eligibil utilizat la incheierea contractului, oricând in interval de 12 luni de la returnarea vehicului/inchiderea contractului, odata cu instiintarea transmisa prin e-mail referitoare la contraventiile in perioada de inchiriere si factura de plata aferenta. In caz de refuz de plata sau charge back pe cardul eligibil si daca nu ati efectat platile corespunzatoare prin alta metoda de plata in termen de 30 de zile de la data facturii percem dobânda penalizatoare egala cu dobânda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei plus 4 puncte procentuale, conform O.G. 13/2011 si vom initia toate demersurile legale in vederea recuperarii sumelor datorate de dvs. prin orice mijloc permis de lege. Intr-o astfel de situatie intelegeti ca veti fi responsabil si de suportarea oricaror altor costuri asociate in vederea recuperarii debitului (taxe de timbru, onorarii avocatiale, cheltuieli de executare).

 

 

 

1.6. Returnarea Autovehiculului

 

 • Reguli generale

 

Returnati autovehiculul, cheile si documentele acestuia personalului AMA Rent A Car la data, ora si locatia de predare stabilite prin Contractul de Inchiriere si in toate cazurile , in cursul programului de lucru al birourilor AMA Rent A Car.

Informati AMA Rent A Car, in cel mai scurt termen, cu privire la orice eveniment (inclusiv in cazul autocarantinarii/carantinarii obligatorii ca urmare a testarii pozitive pentru COVID 19) care va impiedica sa restituiti autovehiculul la data, ora si locatia stabilite , in caz contrar puteti fi pasibil de urmarire penala pentru abuz de incredere sau furt. AMA Rent A Car va formula o plângere penala pentru furt, in absenta oricarei comunicari din partea dvs., la expirarea unui termen de 6 ore de la data si ora restituirii autovehiculului stabilite in contractul de inchiriere. In cazul unei imposibilitatii obiective de restituire a Vehiculului la data, ora si locatia stabilite va rugam sa contactati locatia de inchiriere sau sa scrieti la contact@ama-rentacar.ro cat mai curand posibil. Va rugam sa va asigurati ca masina inchiriata este parcata intr-un loc sigur, amenajat, in care nu vor fi aplicate amenzi. Contractul de inchiriere ramane deschis si datorati costurile de inchiriere suplimentare pana cand vehiculul va fi returnat la una dintre statiile noastre de inchiriere. In cazul in care optati pentru preluarea Vehiculului de catre un reprezentant AMA Rent A Car, se vor aplica taxele de preluare pentru localitatile in care nu sunt birouri AMA Rent A Car.

In cazul in care doriti sa prelungiti durata inchirierii, trebuie sa va adresati unui birou de inchiriere AMA Rent A Car cu 24 de ore inainte de ora de predare stabilita initial, sa obtineti acceptul de prelungire al inchirierii si sa asigurati disponibilul necesar pentru plata sumelor suplimentare generate de prelungirea contractului.

In cazul in care autovehiculul este murdar excesiv la exterior, impiedicându-se identificarea eventualelor daune produse in timpul inchirierii, AMA Rent A Car isi rezerva dreptul de a nu procesa inchiderea contractului de inchiriere. Inchiderea contractului se va procesa dupa ce autovehiculul este spalat si verificat, cu ora de predare efectiva a autovehiculului catre AMA Rent A Car.

In toate cazurile de depasire a datei si orei mentionate in contract , datorati contravaloarea inchirierii, inclusiv costurile de inchiriere suplimentare, cheltuielile legate de returnarea intârziata si posibilele cheltuieli legate de daunele suferite de autovehicul pâna la momentul returnarii catre AMA Rent A Car.

In cazul in care returnati autovehiculul in afara programului de lucru al biroului de inchiriere si depuneti cheile autovehiculului in cutia postala (key box) a biroului de inchiriere ramâneti responsabil si datorati contravaloarea inchirierii si a daunelor care va sunt

imputabile (in special cele suferite de autovehicul) pâna la momentul redeschiderii biroului de inchiriere si pana la verificarea Autovehicului de catre un angajat AMA Rent A Car.

In cazul in care AMA Rent A Car accepta sa predati autovehiculul la un alt birou de inchiriere decât cel mentionat in contract, veti suporta taxele de dislocare aplicabile.

In cazul in care AMA Rent A Car accepta sa se deplaseze pentru a prelua vehiculul de la o alta locatie decât cea de predare conform contractului , raspundeti si datorati contravaloarea inchirierii si eventualele cheltuieli legate de daunele suferite de autovehicul pâna la preluarea acestuia de catre Avis precum si taxele de dislocare.

In toate celalalte cazuri in care Vehiculul, din orice motiv, nu este predat conform dispozitiilor contractului de inchiriere datorati in plus toate costurile legate de parcarea Vehicului intr-o parcare publica platita si/sau orice alte taxe sau amenzi datorate pentru parcarea (abandonarea) Vehiculului in spatii interzise, pâna la momentul preluarii Vehiculului de catre reprezentantii AMA Rent A Car, plus toate cheltuielile legate de deplasarea reprezentantilor AMA Rent A Car de la cel mai apropiat birou de inchiriere AMA Rent A Car pâna la locatia Vehiculului si eventualele cheltuieli legate de identificarea localizarii Vehiculului precum si o taxa administrativa de 25 Euro.

 

1.6.b.    Returnarea Autovehiculului la un alt birou de inchiriere

 Puteti opta pentru Returnarea autovehiculului la un alt birou de inchiriere decât cel de preluare, in functie de disponibilitatea de dislocare a autoturismului solicitat. Este necesara cerere de rezervare. Cererea va fi confirmata sau refuzata in maxim 72 de ore. Obtineti informatii in acest sens de la un agent AMA Rent A Car la momentul efectuarii rezervarii. Aceasta optiune suplimentara trebuie sa fie incheiata la inceputul inchirierii si indicata in Contractul de inchiriere. Daca tariful dvs. de inchiriere nu include aceasta optiune, urmatoarele taxe de dislocare sunt aplicabile:

 In Romania : intre orasele unde exista birouri de inchiriere AMA Rent A Car, taxa pentru dislocare este cuprinsa intre 0 si 400 EUR, conform ofertelor valabile si tarifelor aplicabile la momentul solicitarii, in functie de locatie si perioada specifica a inchirierii.

 

1.6.c.  Obiecte personale uitate in autovehicul

 

Desi la returnare verificam amanuntit autovehiculul, nu ne asumam nici un fel de raspundere pentru obiectele uitate/lasate. In cazul in care gasim obiecte personale uitate, acestea vor fi preluate si inventariate de personalul AMA Rent A Car de la biroul de returnare. Le puteti recupera pesonal sau puteti solicita, in scris, livrarea acestora la adresa indicata. In acest ultim caz veti plati in avans contravaloarea serviciilor de livrare prin compania de curierat partenera Avis sau posta nationala si o taxa de manipulare in valoare de 50 Euro.

ATENTIE : Toate obiectele personale gasite si nerevendicate intr-o perioada de 3 (trei) luni vor fi distruse.

 

 

 

1.6.d. Controlul starii Autovehiculului

 

Aveti obligatia de a controla starea autovehiculului impreuna cu personalul AMA Rent A Car la returnarea autovehiculului inchiriat si de a o compara cu cea mentionata in Contractul de Inchiriere.

In cazul in care starea autovehiculului (inclusiv echipamente sau accesorii) la momentul returnarii difera de cea de la plecare : AMA Rent A Car va factura daunele/avariile sau lipsurile constatate (cu exceptia daunelor minore) respectiv valoarea fixa (penalitatea) stabilita contractual pentru cazuri specifice, in limita raspunderii financiare maxime aplicabile (in functie de serviciile suplimentare de protectie eventual incheiate la preluarea autoturismului). AMA Rent A Car calculeaza costurile de inlocuire sau de reparare pe baza matricei costurilor de deteriorare in conformitate cu valorile disponibile si care pot fi prezentate la biroul de inchiriere. In alte situatii (e.g.: valoarea daunelor este semnificativa si nu poate fi calculata pe baza matricei costurilor de deteriorare) vom apela la experti/reparatori autorizati pentru intocmirea unui deviz de plata. Avis percepe o taxa de 30 EUR/dosar dauna reprezentând cost proceduri administrative.

IMPORTANT!

In cazul in care refuzati sa participati la control, decideti sa nu efectuati acest control impreuna cu personalul AMA Rent A Car la momentul restituirii autovehiculului sau in cazul in care, din orice alt motiv, nu participati la efectuarea de catre un reprezentant AMA Rent A Car a controlului la returnarea Vehiculului incredintati AMA Rent A Car sarcina de a-l efectua si acceptati constatarile efectuate si facturarea daunelor corespunzatoare, daca este cazul.

 

1.7. Daune imputabile

 

Daune imputabile : sunt reprezentate, in principal, de costurile de reparare sau de inlocuire a pieselor, echipamentelor si accesoriilor autovehiculului, in limita valorii de piata a autovehiculului, la care se pot adauga dupa caz costuri legate de transport si imobilizare, pierderea folosintei, costuri administrative precum si orice alte pierderi directe si previzibile suferite de furnizorul de servicii ca urmare a avarierii si/sau deteriorarii autovehiculului, pâna la preluarea autovehiculului de personalul AMA Rent A Car. Pentru a calcula si a percepe dupa caz daune reprezentate de costul de reparare si/sau de inlocuire piese/echipamente sau accesorii, Avis utilizeaza o matrice a costurilor de deteriorare realizata si actualizata periodic pe baza urmatorilor indicatori: cost mediu de reparare pentru grupul autovehiculului inchiriat (luând in considerare diferitele marci si modele din grupul respectiv); ore manopera necesare pentru reparatia autovehiculului; cost mediu ore manopera de la reparatorii acreditati parteneri; pretul pieselor de origine care trebuie inlocuite. Contravaloarea daunelor stabilita conform matricei costurilor de deteriorare este datorata independent de decizia noastra de a repara sau nu autovehiculul. Contravaloarea daunelor stabilita pe baza listei de tarife de inlocuire pentru anumite accesorii sau echipamente este datorata in toate cazurile in care acestea lipsesc sau sunt grav deteriorate . In cazul unor daune semnificative si care nu pot fi calculate conform matricei de evaluare ne vom adresa unui expert/reparator autorizat in vederea identificarii daunelor si evaluarii costurilor de reparatie necesare.

 

1.7.a.  Raspundere obiectiva

 

Raspunderea dvs. este obiectiva (indiferent de culpa, cu exceptia cazurilor de forta majora) si va angajati sa platiti daunele imputabile dvs. ca urmare a avarierii si/sau deteriorarii autovehiculului pe perioada inchirierii, pâna la preluarea si verificarea autovehiculului de personalul AMA Rent A Car. Ne autorizati sa debitam cardul eligibil cu sumele corespunzatoare, in limita raspunderii dvs. financiare maxime, in functie de serviciile de protectie suplimentara incluse in tarif sau pentru care ati optat la incheierea contractului de inchiriere.

ATENTIE: Anumite situatii nu sunt acoperite de niciun serviciu de protectie suplimentara si AMA Rent A Car incaseaza pe contractul de inchiriere intregul cost privind piesele/echipamentele/accesoriile deteriorate sau lipsa precum si manopera aferenta daca: Autovehiculul este alimentat cu un alt tip de combustibil fata de cel pe care il foloseste. Situatie neacoperita de niciun produs de protectie suplimentara . Pe contractul de inchiriere va fi aplicata o taxa/penalitate de 1785.00 EUR pentru inlocuirea tuturor pieselor afectate de alimentarea eronata (ex: injectoare, catalizator gaze de esapament, filtrul de particule, filtre de combustibil, curatarea rezervorului, curatarea instalatiei de alimentare etc.).

Ansamblul ambreiaj este deteriorat ca urmare a utilizarii necorespunzatoare . Situatie neacoperita de niciun produs de protectie suplimentara.

Autovehiculul este deteriorat sau avariat in alte imprejurari decât un accident de circulatie definit conform legii, respectiv in situatii precum fenomene meteo extreme, caderi de corpuri de la inaltime, caderi de zapada sau turturi, incendii, inundatii, avalanse, vandalism, acte de terorism, etc. Situatie neacoperita de niciun produs de protectie suplimentara.

Daune aduse motorului, rotilor (anvelope, jante, capace roti), spatiului interior al autovehiculului precum si sub caroseria autovehiculului , daca avariile nu sunt rezultatul direct al unui accident de circulatie. Situatie neacoperita de niciun produs de protectie suplimentara.

Daune provenite din furtul sau tentativa de furt din autovehicul a unitatilor GPS/WIFI/scaune de copil sau a lucrurilor personale. Situatie neacoperita de niciun produs de protectie suplimentara.

Daune ale parbrizului. Situatie acoperita de serviciul de protectie suplimentara in cazul daunelor provocate parbrizului Autovehiculului (LI) ca urmare a evenimentelor rutiere.

Daune ale plafonului panoramic si oglinzilor retrovizoare . Situatie acoperita de serviciile de protectie suplimentara CDW (Collision Damage Waiwer) sau SCDW (Super Cover) EXCLUSIV pentru daune sau avarii din accident de circulatie.

Furtul Autovehiculului si/sau a unor parti componente a acestuia . Situatie acoperita de serviciile de protectie suplimentara TPC (Theft Protection Coverage) sau SCDW (Super Cover).

Furtul sau pierderea cheii sau a documentelor Autovehiculului . Situatie neacoperita de niciun produs de protectie suplimentara. Furtul, pierderea sau deteriorarea placutelor de inmatriculare ale autovehiculului. Situatie neacoperita de niciun produs de protectie suplimentara.

Furtul, pierderea sau deteriorarea echipamentelor si accesoriilor suplimentare. Situatie neacoperita de niciun produs de protectie suplimentara.

Furtul, pierderea sau deteriorarea elementelor kitului de securitate. Situatie neacoperita de niciun produs de protectie suplimentara.

 

IMPORTANT!

Orice dauna sau avarie suferita de autovehicul pe perioada inchirierii, respectiv pana la momentul in care Vehiculul este preluat de personalul AMA Rent A Car atrage raspunderea pentru costurile de reparatie sau de inlocuire a pieselor deteriorate si a manoperei aferente, pâna la limita maxima a raspunderii dvs. financiare. In cazul avariilor produse ca urmare a unui accident de circulatie produs din vina exclusiva a unui tert identificat si daca acesta sau asiguratorul lui plateste despagubiri, AMA Rent A Car restituie catre dvs. toate sumele incasate astfel, in limita platilor corespunzatoare facute de dvs.

Asigurarile si/sau serviciile de protectie suplimentare acopera exclusiv situatiile si riscurile descrise expres si nu pot fi extinse prin analogie. In cazul in care sunteti beneficiarul unei asigurari/serviciu de protectie suplimentara va rugam sa cititi cu atentie pct. 2 – Asigurari si Servicii Suplimentare de protectie.

 

 

 

1.7.b.    Facturare si plata in caz de daune

 

Aveti obligatia de plata a facturilor emise de catre AMA Rent A Car corespunzator valorii daunelor constatate de personalul AMA Rent A Car la returnarea/preluarea* autovehiculului sau ulterior, in cazul in care, din orice motiv, daunele nu au putut fi observate, constatate si/sau evaluate la momentul predarii/preluarii autovehiculului. Neplata sau plata cu o intârziere mai mare de 30 de zile a sumelor datorate conform facturilor emise pentru daune imputabile ne da dreptul sa percepem dobânda penalizatoare egala cu dobânda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei plus 4 puncte procentuale, conform O.G. 13/2011. Avis percepe o taxa administrativa de 30 EUR/dosar dauna.

(* Returnarea se refera la situatia in care sunteti prezent si participati la controlulul starii Vehiculului in prezenta unui reprezentant AMA Rent A Car. Preluarea , se refera la toate celelalte situatii in care Vehiculul este controlat si inspectat in absenta dvs., din orice motiv. ) In cazul daunelor vizibile constatate la returnarea/preluarea autovehiculului :

 daca valoarea acestora poate fi stabilita (penalitate si/sau cost conform matricei costurilor de deteriorare), costul este inclus in factura dvs. finala. Factura se emite si va este transmisa de obicei pe loc sau in maximum 72 de ore la adresa de e-mail indicata in contractul de inchiriere (daca nu sunteti prezent la returnarea autovehiculului).

 daca daunele sunt semnificative si nu pot fi calculate conform matricei de deteriorare ne vom adresa unui expert/reparator autorizat in vederea identificarii daunelor si evaluarii costurilor de reparatie necesare si va vom transmite factura de plata insotita de actele de constatare si devizul estimativ, in cel mai scurt timp posibil, la adresa de e-mail indicata in contractul de inchiriere (in functie de perioada necesara pentru evaluare, dar nu mai mult de 60 de zile).

In cazul unor avarii si sau deteriorari care nu au putut fi observate si/sau constatate la momentul returnarii/ preluarii autovehiculului, vom transmite factura de plata detaliata, estimare/deviz reparatii (daca este cazul) orice alte documente necesare insotite de dovezile din care rezulta ca dauna a intervenit in perioada in care autovehiculul v-a fost incredintat, la adresa de e-mail indicata in contractul de inchiriere, in termen de maximum 30 zile.

IMPORTANT! Cu exceptia cazului in care, la data returnarii autovehiculului, ati acceptat si semnat documentul de constatare al avariilor la returnare si factura corespunzatoare, PENTRU ORICE COST PE CARE VI-L FACTURAM CU TITLU DE DAUNE IMPUTABILE VA PREZENTAM TOATE DOVEZILE NECESARE:

 numarul contractului de inchiririere, data si locatia de returnare, raport privind starea autovehiculului la returnare, cuprinzând toate avariile identificate in prezenta sau absenta dvs., fotografii ale avariilor si/sau alte dovezi ale existentei acestora;

 explicatii necesare atunci când valoarea daunelor este calculata conform matricei costurilor de deteriorare sau pe baza listei de tarife de inlocuire pentru anumite accesorii sau echipamente;

 evaluare/deviz estimativ de la expert/reparator autorizat si/sau factura de reparatii, in cazul daunelor care nu au putut fi evaluate pe baza matricei de deteriorare;

 dupa caz declaratie conducator auto, procese-verbale, autorizatii de reparatie sau orice constatare oficiala a organelor de politie si/sau rapoarte de expertiza in caz de accident de circulatie sau alte imprejurari, fotografii in situ ale avariilor si ale odometrului;

 valoare fransiza (excess), daca dauna este acoperita de un serviciu de protectie suplimentara sau, dupa caz, indicarea motivului de excludere sau de inaplicabilitate a serviciului de protectie.

 dupa caz, costuri legate de transport si imobilizare, pierderea folosintei, costuri administrative precum si orice alte pierderi directe si previzibile suferite de furnizorul de servicii ca urmare a avarierii si/sau deteriorarii autovehiculului.

 

Pe baza facturii si a dovezilor prezentate si numai dupa ce acestea v-au fost comunicate la adresa de e-mail indicata de dvs. in contractul de inchiriere (sau, in lipsa acesteia, la adresa de domiciliu sau de corespondenta indicate in contract), ne autorizati sa procedam la debitarea cardului dvs. eligibil cu sumele datorate.

1.7.c.  Contestarea daunelor

 

Puteti contesta o factura de daune in orice situatie in care puteti dovedi ca facturarea de catre AMA Rent A Car nu s-a facut in acord cu termenii si conditiile contractului de inchiriere respectiv daca considerati ca:

 dauna nu va este imputabila conform contractului;

 exista un caz de excludere sau de limitare a raspunderii dvs. financiare si acest caz nu a fost luat in considerare de catre AMA Rent A Car;

 dauna s-a produs din culpa exclusiva a unui tert identificat si acesta sau asiguratorul lui a achitat daunele;

 daunele valoreaza mai putin decât am declarat noi, ca urmare a unei erori de calcul pe baza matricei de deteriorare sau orice alta eroare grava in raportul de evaluare al daunelor sau devizul estimativ;

 orice alta situatie pe care o puteti dovedi privind existenta avariei, evaluarea sau costul de reparatie imputat, daca o astfel de situatie determina, in opinia dvs., o obligatie a noastra de rambursare, diminuare sau de compensare a sumelor facturate.

In orice caz, este important sa formulati o contestatie si sa prezentati argumentele si dovezile dvs. in termen de cel mult 15 zile lucratoare de la comunicarea catre dvs.,prin intermediul postei electronice, a facturii emise de AMA Rent A Car si a dovezilor pe care vi le-am furnizat odata cu factura, in caz contrar vom aprecia ca ati acceptat neconditionat sumele facturate. Vom analiza argumentele si dovezile prezentate de dvs. si va vom transmite rezolutia noastra in termen de 15 zile lucratoare. In masura in care apreciem contestatia dvs. ca fiind intemeiata: vom rambursa costurile cu titlu de daune imputabile (daca am retras deja plata, deoarece legea si contractul ne permit acest lucru) sau va vom rambursa diferenta in cazul in care dovediti ca daunele valoreaza mai putin decât am declarat noi. In cazul in care rezolutia data de noi in legatura cu contestatia dvs. nu este satisfacatoare: va puteti adresa European Car Rental Conciliation Service (ECRCS), altui organism de concilere sau instantelor judecatoresti competente din Bucuresti, Romania.

IMPORTANT!

Contestatiile formulate de dvs. si termenele de solutionare a acestora nu suspenda obligatia de plata a facturii emise conform contractului, inclusiv in cazul in care v-ati adresat organismelor de conciliere sau instantelor competente. In cazurile in care nu am retras deja sumele de pe cardul dvs. eligibil, la expirarea unui termen de 30 de zile de la data la care v-am transmis factura vom incepe sa calculam dobânzi penalizatoare pentru fiecare zi de intârziere conform legii, pâna la plata integrala a facturii si a dobânzilor corespunzatoare. In caz de refuz de plata sau charge back pe cardul eligibil si daca nu ati efectuat platile corespunzatoare prin alta metoda de plata (inclusiv in cazul in care un tert sau asiguratorul acestuia efectueaza plata) in termen de 4 luni de la data facturii vom initia toate demersurile legale in vederea recuperarii sumelor datorate de dvs. prin orice mijloc permis de lege. Intr-o astfel de situatie intelegeti ca veti fi responsabil si de suportarea oricaror alte costuri asociate in vederea recuperarii debitului (taxe de timbru, onorarii avocatiale, cheltuieli de executare).

 

 

 

1.8. Costul de inchiriere

 • Tarif de baza/tarif de inchiriere. Cost estimat

 

Tariful de baza reprezinta tariful de inchiriere a unui autovehicul (fara echipamente, optiuni sau servicii suplimentare) datorat pentru o zi de inchiriere (24h) si/sau pe km, corespunzator grupei autovehiculului inchiriat, valabil in relatia cu dvs. conform tarifelor in vigoare la data rezervarii, a inchirierii sau a modificarii conditiilor de rezervare sau de inchiriere, dupa caz.

Tariful de baza include :

 asigurarea de raspundere civila fata de terti;

 vigneta valabila pe teritoriul Romaniei (nu acopera taxele speciale de poduri, acolo unde acestea se aplica);

 asistenta tehnica pentru autovehicul 24/7.* Aceasta asistenta include depanarea sau transportarea Autovehiculului si/sau furnizarea unui Autovehicul de inlocuire (in functie de disponibilitate, exclusiv pe teritoriul Romaniei) in caz de imobilizare pe un drum deschis circulatiei publice, ca urmare a unui accident de circulatie, defectiune tehnica sau a unui incendiu. Nu este inclusa asistenta tehnica in caz de imobilizare ca urmare a pierderii cheilor autovehiculului, a inchiderii autovehiculului cu cheile in interior, a descarcarii bateriei ca urmare a neglijentei in utilizare, a alimentarii eronate cu combustibil, deteriorarea ambreiajului, deteriorarea anvelopelor sau a jantelor, in caz de imobilizare produsa prin aspiratia apei la motor, in caz de accident de circulatie produs din culpa dvs. exclusiva sau in cazul utilizari anormale ale autovehiculului, Cap 1.5. b.

* AMA Rent A Car se obliga sa inlocuiasca autovehiculul (in limita disponibilitatii), daca avaria/defectiunea nu este din vina clientului, intr-un interval de 24 de ore, in functie de locatia unde s-a constatat defectiunea. In cazul in care avaria/defectiunea este din vina clientului se va solicita blocarea unei noi garantii pentru autovehiculul de inlocuire. Ne rezervam dreptul de a refuza furnizarea unui autovehicul de inlocuire in cazul in care imobilizarea s-a produs ca urmare a unui caz dovedit de utilizare anormala a autovehiculului.

Tariful de inchiriere. La tariful de baza se poate adauga, atunci când este cazul:

 costul combustibilului utilizat, in conformitate cu Capitolul 1.6.d. Combustibil;

 costul cu alte suplimente, echipamente si servicii optionale, mentionate mai jos;

 costul asigurarilor si serviciilor de protectie suplimentara, oferite la cererea dvs si/sau agreate prin semnarea contractului de inchiriere;

Tariful de inchiriere este calculat in intervale de 24 de ore, care pornesc de la momentul inceperii procesarii contractului de inchiriere si se termina odata cu procesarea inchiderii Contractului de Inchiriere. AMA Rent A Car accepta o intârziere de maxim 29 de minute la returnarea autovehiculului, admitând ca acest interval de timp este necesar preluarii si returnarii autovehiculului. Odata depasit acest termen, AMA Rent A Car va factura o zi suplimentara de inchiriere, precum si cheltuielile privind optiunile alese, pentru fiecare zi de intârziere.

IMPORTANT!

Costul estimat al inchirierii reprezinta suma indicata in contractul de inchiriere, calculata pe baza tarifelor de inchiriere aplicabile la momentul rezervarii sau al solicitarii de servicii (pentru inchirierile fara rezervare prealabila), in conformitate cu optiunile dvs. referitoare la grupa auto, perioada inchirierii, locatia inchirierii, suplimente aplicabile, pret echipamente si servicii aditionale, optiuni suplimentare, asigurari si servicii de protectie suplimentare incluse in tarif sau oferite la cererea dvs. expresa. Costul este “estimat” deoarece exclude costurile eventuale datorate pentru combustibil precum si orice alte sume ce pot fi datorate de dvs. ca urmare a utilizarii autovehiculului pe perioada inchirierii.

O rezervare confirmata indica pretul total al rezervarii calculat pe baza tarifelor si ofertelor valabile pe canalul de rezervare ales de dvs. (rezervare directa, prin agentie de turism, site-uri dedicate, etc.)

La preluarea autovehiculului : orice modificari ale conditiilor de inchiriere mentionate in rezervare sau solicitari de servicii suplimentare si/sau echipamente pot duce la costuri aditionale.

La predarea autovehiculului: costul inchirierii poate fi majorat cu taxe, tarife, penalitati, daune ce va sunt imputabile ca urmare a utilizarii autovehiculului. Anumite costuri, taxe sau tarife pot fi percepute de AMA Rent A Car dupa predarea autovehiculului daca am luat cunostinta de faptul cauzator al prejudiciului si/sau cuantumul prejudiciului a devenit cert dupa predarea autovehiculului. Tarifele care includ responsabilitate redusa sau zero in caz de accident de circulatie sau furt al autovehiculului nu includ responsabilitate redusa sau zero in cazul daunelor neacoperite de niciun produs de protectie suplimentara.

Deoarece ofertele speciale si reducerile aferente se refera adesea la anumite intervale de timp, in situatia in care preluati autovehicului mai devreme sau returnati autovehiculul mai devreme sau mai târziu decât s-a agreat la deschiderea contractului, este posibil ca tariful special stabilit initial sa nu mai poata fi aplicat, acest lucru ducând la majorarea tarifului. Numarul de kilometri parcursi pe durata Contractului de Inchiriere este cel indicat de odometrul autovehiculului. In caz de defectiune a odometrului cauzata de actiuni frauduloase si daca tariful de inchiriere include un kilometraj limitat, AMA Rent A Car factureaza 1000 de km pe zi de inchiriere la tariful in vigoare.

1.8.b.    Suplimente

 

AMA Rent A Car factureaza anumite cheltuieli suplimentare si acestea vor fi incluse in tariful de inchiriere, numai dupa o informare prealabila, in masura in care acestea sunt aplicabile in relatia cu dvs.:

Participarea la Costurile de Inmatriculare (VLF) – supliment inclus in tarif la momentul inchirierii/rezervarii, in valoare de 4

EUR/zi, cu titlu de participare la costurile de inmatriculare a autovehiculului;

Supliment preluare autovehicul dintr-o locatie aeroportuara / premium – supliment inclus in tariful de inchiriere la momentul inchirierii/rezervarii in valoare forfetara de 15% din costul estimat al inchirierii;

Supliment Conducator Tânar – 7 EUR/zi de inchiriere (maxim 10 zile taxabile) in cazul soferilor cu vârsta peste 21 ani si pâna in 25 de ani;

Supliment Conducator sub 21 ani – 45 EUR/zi de inchiriere, in cazul soferilor cu vârsta peste 18 si pâna la 21 de ani; Supliment Conducator Incepator – 45 EUR/zi de inchiriere (daca experienta in conducere auto este mai mica de 1 an); Supliment Conducator Senior – taxa suplimentara de 7 EUR/zi (maxim 10 zile taxabile) in cazul persoanelor cu vârsta peste 70 de ani;

Supliment Trecere Frontiera – taxa suplimentara in valoare de 30-990 EUR, aplicata in cazul calatoriilor in afara teritoriului Romaniei si o taxa zilnica de trecere a frontierei de 5 Euro/zi;

Supliment Sofer Aditional – taxa suplimentara de 7 EUR/zi, maximum 10 zile/sofer aditional;

1.8.c.  Inchirieri in afara orelor de program

 

La anumite birouri de inchiriere este posibil sa preluati sau sa returnati autovehiculul in afara orelor de program fiind asistat de catre un agent AMA Rent A Car. In acest caz se va percepe o taxa de 50 EUR. Va rugam sa verificati aceasta posibilitate la biroul AMA Rent A Car din zona dumneavoastra sau la departamentul Rezervari.

 

1.8.d.    Echipamente si servicii optionale pentru Autovehicule

 

Pentru confortul si siguranta dumneavoastra, AMA Rent A Car va pune la dispozitie echipamente si servicii optionale in schimbul platii tarifelor corespunzatoare. Solicitati agentului AMA Rent A Car sa va prezinte echipamentele disponibile* si serviciile optionale in cazul in care nu ati optat pentru acestea in momentul rezervarii.

*Este posibil ca anumite echipamente sa nu fie disponibile la punctul de inchiriere.

Tarifele/zi de inchiriere sunt cele indicate in cererea de rezervare sau la momentul inchirierii daca echipamentele sau serviciile solicitate nu fac obiectul rezervarii. Inainte de exprimarea optiunii pentru un echipament sau serviciu suplimentar trebuie sa va informati cu privire la tarifele valabile, costurile de inlocuire a echipamentelor in caz de pierdere/furt sau deteriorare, termenii si conditiile serviciilor optionale. Obtineti informatii de la agentul de inchiriere AMA Rent A Car, in momentul inchirierii.

Echipamente optionale:

 

 Scaun pentru copil* – 6 EUR/zi, maxim 60EUR  Unitate GPS/ Wi-Fi – 5 EUR/zi, maxim 30EUR –

 Lanturi antiderapante – 4 EUR/zi, maxim 20EUR

 Optiune Autovehicule Motorizare Diesel – – 3 EUR/zi, maxim 45EUR

*In Romania, copiii care au o inaltime de pâna la 135 cm pot fi transportati in autovehicule echipate cu sisteme de siguranta pentru conducator si pasageri doar daca sunt fixati sau prinsi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare in scaun pentru copii, instalat in autovehicul.

 

Livrari/preluari de autovehicule in Romania. Serviciul este la cerere si depinde de disponibilitatea personalului de la biroul de inchirieri AMA Rent A Car si de metoda de plata. Solicitarile de livrare si preluare trebuie trimise cu cel putin 24 de ore in avans. Autovehiculele pot fi livrate in timpul orelor de program de la cel mai apropiat birou de inchirieri AMA Rent A Car, daca la momentul rezervarii ati furnizat dovezi ca indepliniti conditiile de inchiriere. In orasele unde exista sedii AMA Rent A Car, livrarea si preluarea autovehiculului se fac gratuit catre/de la orice adresa in limitele orasului. In orasele unde nu exista sedii AMA Rent A Car, livrarea si preluarea autovehiculului se vor face contra unui cost de 1 EUR/km (minimum 30 EUR) catre/de  la cel mai apropiat sediu AMA Rent A Car.

1.8.e.  Pierdere/deteriorare accesorii, documente si echipamente optionale

Kit securitate: in caz de pierdere (inclusiv furt) sau deteriorare grava a componentelor kitului de securitate aplicam pe contractul de inchiriere o taxa fixa de 40 EURO.

Echipamente optionale : veti fi facturat si raspundeti de plata valorii de inlocuire in caz de pierdere (inclusiv furt) sau deteriorare grava. Valorile de inlocuire a echipamentelor optionale sunt disponibile si pot fi prezentate la biroul de inchiriere.

Chei: veti fi facturat si raspundeti de plata valorii de inlocuire in caz de pierdere (inclusiv furt). Valorile de inlocuire ale cheilor sunt disponibile si pot fi prezentate la biroul de inchiriere.

Documente si placute de inmatriculare: veti fi facturat si raspundeti de plata valorii de inlocuire in caz de pierdere (inclusiv furt sau deteriorare grava). Valorile de inlocuire sunt disponibile si pot fi prezentate la biroul de inchiriere. Daca nu predati sau refuzati sa furnizati documentele si/sau declaratiile necesare, este posibil sa percepem aditional si despagubiri echivalente prejudiciului suferit de AMA Rent A Car pe perioada in care autovehiculul nu poate fi utilizat in scop comercial (pâna la obtinerea duplicatului documentelor si a noilor placute de inmatriculare).

1.8.f.    Taxa curatare amanuntita a Autovehiculului

 

AMA Rent A Car aplica o taxa suplimentara de 100 EUR daca la returnarea autovehiculului este necesara curatarea profesionala a Autovehiculului.

1.8.g.    Taxa pentru fumat

 

In toate autovehiculele AMA Rent A Car este interzis fumatul. AMA Rent A Car aplica o taxa suplimentara de 100 EUR, daca vehiculul este returnat cu miros sau reziduuri de tutun.

 

1.8.h.    Cost final

 

Tot ceea ce nu este inclus in mod expres in costul estimat de inchiriere, respectiv orice suma neachitata de Client la finalul Contractului reprezentând daune/costuri/taxe/penalitati ce va sunt imputabile ca urmare a utilizarii autovehiculului pe perioada inchirierii va face obiectul unei facturari distincte, in special:

 asistenta tehnica pentru autovehicul 24/7 in cazurile de imobilizare care nu sunt acoperite de asistenta tehnica inclusa gratuit si expres in tariful de baza.

 pierderea sau furtul autovehiculului, cheilor, documentelor autovehiculului, kitului de securitate, alte echipamente si accesorii.  pierderea si/sau deteriorarea placutelor de inmatriculare.

 daune imputabile in caz de deteriorare sau avariere a autovehiculului pe perioada inchirierii.

 amenzi (trafic, parcare, treceri pod, etc.) si taxele administrative legate de procesarea si plata amenzilor, dupa caz.

 taxa fumat, taxa curatire profesionala autovehicul, orice alta taxa sau penalitate prevazuta expres si datorata in cazul constatarii uneia dintre situatiile care atrage plata taxei si sau penalitatii respective.

Orice dauna imputabila, taxa sau penalitate exprimata intr-o valoare fixa este aplicata si perceputa de noi pe contractul de inchiriere atunci când se constata in prezenta dvs. si/sau se dovedeste prin orice mijloace, inclusiv fotografii sau martori, ca pe parcursul inchirierii sau/si la data predarii autovehiculului exista un caz/situatie care atrage responsabilitatea dvs. financiara intr-o valoare determinata si fixa. Anumite costuri nu vor putea fi determinate la returnarea autovehiculului, in special cele legate de daune semnificative sau de amenzi in legatura cu inchirierea dvs. In acest ultim caz veti fi instiintat si facturat imediat ce aceste costuri sunt identificate.

CENTRALIZATOR TAXE SI TARIFE SUPLIMENTARE COSTULUI ESTIMAT DE INCHIRIERE

Denumire taxa/tarif

Valoare

(EUR)

Conditii facturare

A se vedea

Taxa administrare amenda

25

Servicii administrative procesare/transmitere informatii pentru fiecare contraventie. Se factureaza odata cu valoarea amenzii, daca aceasta a fost platita de AMA Rent A Car. Se transmite o informare client cu documente justificative.

1.5.g

Taxa administrare dauna

30

Servicii administrative in legatura cu dosarul de dauna. Se factureaza de regula odata cu valoarea daunei si alte costuri suportate pentru determinarea daunei. In cazul in care clientul nu asista la verificarea Autovehicului se transmite o informare cu documente justificative.

1.6.e

1.7.b

    

Taxa servicii preluare

25 + costul parcarii

Servicii preluare in cazul returnarii vehiculului si/sau al abandonarii in alt loc decât cel de predare conform contractului. Se factureaza impreuna cu alte costuri efective suportate de AMA Rent A Car. Informare client/proces-verbal agent AMA Rent A Car +documente justificative. Suplimentar se aplica si taxele de dislocare cf. Art. 1.6.b.daca Vehiculul se afla in raza teritoriala a altui birou de inchiriere decât cel de predare indicat in

contract.

1.6.a

1.6.b

Taxa curatare

amanuntita

100

Servicii curatare profesionala in cazul in care Vehiculul este returnat excesiv de murdar. Informare client si/sau fotografii vehicul la momentul inspectiei vehiculului de catre un agent AMA Rent A Car

1.8.f.

Taxa fumat

100

Daca vehiculul este returnat cu miros sau reziduuri de tutun. Informare client si/sau proces verbal de constatare incheiat de agentul AMA Rent A Car.

1.8.g

Alimentare eronata

1785

Dauna imputabila in cazul alimentarii cu un alt tip de combustibil. Informare client/ constatare service autorizat.

1.5.b

1.7.a

Deteriorare ambreiaj

Valoare deviz reparatii

Dauna imputabila in caz de ansamblu ambreiaj deteriorat. Informare client/ constatare si deviz service autorizat.

1.5.b

1.7.a

Accesorii lipsa

Valoare inlocuire

In caz de furt, pierdere sau deteriorare chei, documente, placute inmatriculare, echipamente, accesorii suplimentare. Informare client si/sau proces verbal de constatare incheiat de agentul AMA Rent A Car.

1.7.a

1.8.e

Kit securitate lipsa

40

In caz de furt, pierdere sau deteriorare kit securitate sau elemente ale acestuia. Informare client si/sau proces verbal de constatare incheiat de agentul AMA Rent A Car.

1.7.a

1.8.e

Avarii Vehicul

(servicii protectie aplicabile)

Max. valoare FRANSIZA

Daune imputabile in limita raspunderii financiare maxime aplicabile (in functie de serviciile suplimentare de protectie eventual incheiate la preluarea autoturismului), in toate cazurile in care Vehiculul nu este restituit in aceeasi stare ( cu exceptia uzurii normale). Informare client ref matrice costuri ( unde este aplicabil) + documente justificative.

1.7.

Avarii Vehicul

(servicii protectie inaplicabile)

Pana la valoarea Vehicului

Daune imputabile in toate cazurile in care Vehiculul nu este restituit in aceeasi stare ( cu exceptia uzurii normale) daca dauna/avaria nu este acoperita de niciun serviciu de protectia suplimentara ( pct. 1.7.a- cazuri raspundere obiectiva) sau in cazurile in care aceste servicii sunt inaplicabile ca urmare a incalcarii conditiilor inchirierii ( pct. 2.1 ).

Informare client ref matrice costuri ( unde este aplicabil) + documente

justificative.

1.7.

Furt Vehicul/parti componente

(servicii protectie aplicabile)

Max. valoare FRANSIZA

Daune imputabile in limita raspunderii financiare maxime aplicabile (in functie de serviciile suplimentare de protectie eventual incheiate la preluarea autoturismului). Informare client ref matrice costuri ( unde este aplicabil) + documente justificative.

1.7.

Furt Vehicul/parti componente

(servicii protectie inaplicabile)

Valoare inlocuire

Daune imputabile in limita raspunderii financiare maxime aplicabile daca furtul Vehicului sau al partilor componente nu este acoperit de un serviciu de protectie suplimentara sau in cazurile in care aceste servicii sunt inaplicabile ca urmare a incalcarii conditiilor inchirierii ( pct. 2.1 ). Informare client ref matrice costuri ( unde este aplicabil) + documente justificative.

1.7.

Sofer neautorizat

7 /zi + suplimente

(dupa caz)

Incalcare conditii sofer autorizat. Penalitate egala cu taxa datorata pentru sofer aditional pe intrega perioada a inchirierii plus eventualele suplimente aplicabile in functie de vârsta si experienta in conducere auto. Informare client si/sau proces verbal de constatare incheiat de agentul AMA Rent A Car.

1.1.

1.5.b

Trecere frontiera

+ taxa zilnica de trecere a frontierei

Max 990

+ 5 EUR/zi

Supliment pentru calatorie in afara teritoriului Romaniei

1.5. a

Trecere neautorizata frontiera

Max 990 EUR

Incalcare conditii valabilitate teritoriala. Informare client si/sau proces verbal de constatare incheiat de agentul AMA Rent A Car.

1.5.a

1.5.b

Taxa manipulare obiecte personale uitate

50

Tx. servicii . Se factureaza impreuna cu alte costuri suportate cf. solicitarii clientului ( de regula costuri curier/transport )

1.6.c

Combustibil lipsa

pret/litru indicat in contract

In cazul in care nu s-a ales optiunea Combustibil preplatit si nu s-a efectuat plinul inainte de a returna autovehiculul. Informare client si/sau proces verbal de constatare incheiat de agentul AMA Rent A Car.

1.6.d

Easy Fuel

15

In cazul in care nu ati facut plinul inainte de returnarea Vehiculului sau nu aveti un document justificativ (solutia 1) si ati efectuat mai putin de 120 de km pe perioada inchirierii

1.6.d

Defectiune odometru

Echivalent 1000km/zi

In caz de actiuni frauduloase si daca tariful de inchiriere include un kilometraj limitat,

1.8.a

Returnare in afara orelor de program

50

In cazul returnarii autovehiculul in afara programului de lucru, daca se solicita prezenta unui agent AMA Rent A Car

1.8.c

Taxa interventie in caz de imobilizare Vehicul

50 – 180

*50 Euro daca masina imobilizata se afla in interiorul oraselor Bucuresti, Craiova, Constanta, Timisoara sau Cluj Napoca.

Taxa se aplica in cazul interventiilor de asistenta tehnica neacoperite de tariful de baza sau de serviciul de protectie aplicabil (RSN).

1.8.a

2.3.e

Daune imobilizare Vehicul

Costuri/tarife aplicabile in functie de situatia care a determinat imobilizarea

In caz de imobilizare a Vehiculului pentru remedierea unor situatii specifice, inclusiv in cazul in care Vehiculul nu mai este utilizabil si trebuie preluat, se percep costurile de interventie (combustibil, costul remedierii situatiei constatate, cost inlocuire chei, cost transport plaforma, alte costuri aplicabile si care pot fi determinate la momentul interventiei). In cazul in care imobilizarea s-a produs ca urmare a alimentarii eronate sau a deteriorarii ambreiajului se percep aditional daune pentru alimentare eronata (1785 EURO) sau daune deteriorare ambreiaj.

1.8.a

2.3.e

 

2.  ASIGURARI SI SERVICII DE PROTECTIE SUPLIMENTARA

 

Avis va ofera asigurari si servicii de protectie suplimentara destinate acoperirii unor riscuri specifice sau dupa caz reducerii sau excluderii responsabilitatii dvs. financiare in caz de daune imputabile.

Cititi cu atentie termenii si conditiile specifice asigurarilor si serviciilor de protectie suplimentara, in toate cazurile in care acestea sunt incluse in tariful dvs. de inchiriere sau ati optat pentru acestea la momentul rezervarii sau inchirierii.

Acordati atentie si asigurati-va ca intelegeti care sunt riscurile acoperite, care sunt limitele maxime de angajare a raspunderii dvs. financiare in cazul unui risc acoperit si care sunt situatiile de excludere.

Solicitati explicatii suplimentare agentului de inchiriere in cazul in care aveti nevoie de orice clarificari.

Asigurarile si serviciile de protectie suplimentare nu sunt valabile in afara teritoriului Romaniei fara autorizatie scrisa din partea AMA Rent A Car si plata suplimentelor corespunzatoare. Asigurarile si serviciile de protectie suplimentara in afara Romaniei sunt supuse unor conditii si tarife speciale.

Orice asigurare si/sau serviciu de protectie suplimentara care nu este inclus in tariful de inchiriere va este prezentat si oferit exclusiv la cererea dvs.

 

2.1. Valabilitatea asigurarilor si serviciilor de protectie suplimentara

 

ATENTIE: daca nu se specifica expres altfel, asigurarile si/sau serviciile de protectie suplimentara sunt aplicabile doar in cazul daunelor survenite ca urmare a accidentului de circulatie definit conform legii. (a se vedea pct. 1.5.e In caz de accident ). In caz de nerespectare a termenilor si conditiilor de inchiriere, in special cu privire la durata inchirierii, utilizarea in mod normal si prudent a autovehiculului (a se vedea lista exemplificativa cu utilizari anormale de la pct. 1.5.b.), valabilitatea teritoriala (pct.1.5.a.), soferi autorizati (pct. 1.1.), procedura in caz de accident sau furt si documentele necesare (pct. 1.5.e. si 1.5.f.) asigurarile si serviciile de protectie suplimentara sunt inaplicabile.

2.2. Asigurari

 

 • Asigurarea de raspundere civila fata de terti (RCA)

 

RCA este obligatorie conform legii si este inclusa in tariful de inchiriere . Asigurarea de raspundere civila fata de terti (RCA) va protejeaza de consecintele financiare ale vatamarilor corporale si/sau alte daune materiale pe care soferul autorizat al autovehiculului le poate cauza tertilor ca urmare a unui accident de circulatie. RCA exclude :

vatamarile corporale suferite de conducatorul si/sau pasagerii autovehiculului (in special in caz de accident);

daunele produse autovehiculului/furtul autovehiculului;

daunele cauzate marfurilor, obiectelor si animalelor transportate in autovehicul;

 

2.3. Servicii de protectie suplimentara

 

Prin incheierea serviciilor de protectie suplimentara, reduceti cuantumul raspunderii financiare maxime (denumita Responsabilitate) aplicabila in caz de dauna(e) cauzata(e) autovehiculului sau in caz de furt al autovehiculului pâna la o valoare maxima indicata in contractul de inchiriere (rom. „fransiza” , engl. „excess” ). In lipsa incheierii acestor servicii suplimentare de protectie, raspundeti pentru daunele care va sunt imputabile in limita Responsabilitatii fara serviciul de protectie suplimentara incheiat.

Avis va propune 5 tipuri de protectie suplimentara:

Risc

Acoperire propusa

Abreviere

Avarii in urma unui accident de circulatie

Reducere responsabilitate pâna la suma maxima indicata in contractul de inchiriere (fransiza)

Collision Damage Waiver (CDW)

Furt al Autovehiculului

Reducere responsabilitate pâna la suma maxima indicata in contractul de inchiriere (fransiza)

Theft Protection Coverage (TPC)

Avarii in urma unui accident de circulatie si/sau in caz de furt al autovehiculului.

Responsabilitate zero in caz de accident de circulatie sau furt.

Super Cover (SCDW)

Avarii parbriz ca urmare a unor evenimente rutiere.

Responsabilitate zero in cazul daunelor parbrizului

(LI)

ASISTENTA TEHNICA 24/7 pentru situatiile neacoperite de tariful de baza.

Exonerarea de cheltuielile cu asistenta tehnica

Asistenta Rutiera Extinsa (RSN)

2.3.a.  Protectie in caz de accident de circulatie (CDW: Collision Damage Waiver

 

Protectie CDW: in cazul avarierii autovehiculului ca urmare a unui accident de circulatie, reducerea responsabilitatii financiare a Titularului de contract, la suma responsabilitatii reduse („ fransiza”/”excess” ) indicata in contractul de inchiriere (a se vedea definitia accidentului de circulatie de la pct. 1.5.e).

Conditiile de aplicare a CDW : Acest serviciu suplimentar de protectie trebuie sa fie incheiat la inceputul inchirierii si indicat in Contractul de Inchiriere.

Excluderi : Titularul de Contract este responsabil pentru plata integrala a daunei pâna la intreaga contravaloare a autovehiculului, la care se adauga cheltuielile si costurile eventuale legate de transportul si imobilizarea autovehiculului, alte pierderi previzibile si/sau orice prejudiciu cauzat unei terte parti, daca dauna s-a produs in oricare dintre urmatoarele imprejurari:

 utilizarea anormala a autovehiculului (a se vedea lista exemplificativa de la pct. 1.5.b.);

 vehiculul era condus la momentul producerii daunei de un sofer neautorizat de catre Avis.

 dauna s-a produs dupa data si ora de predare a autovehiculului indicate in contractul de inchiriere.  dauna s-a produs intr-o locatie in afara limitelor de valabilitate teritoriala.

 dauna s-a produs in alte imprejurari (altele decât accidentul de circulatie definit conform legii);

 daune ale parbrizului si a suprafetelor vitrate, daune in interiorul autoturismului, daune ale plafonului panoramic si ale oglinzilor retrovizoare, precum si sub caroseria autovehiculului daca nu sunt ca urmare a unui accident de circulatie.

ATENTIE: in cazul avarierii autovehiculului ca urmare a unui accident de circulatie, trebuie sa procedati conform pct. 1.4.e. – In caz de accident. In caz contrar, CDW nu este aplicabila.

2.3.b.  Protectie in caz de furt al Autovehiculului (TPC: Theft Protection Coverage)

 

Protectie TPC : in caz de furt al autovehiculului, reducerea cuantumului raspunderii financiare maxime (Responsabilitatea) aplicabila in caz de furt al autovehiculului la suma responsabilitatii reduse („ fransiza”/”excess” ) indicata in contractul de inchiriere.

Conditiile de aplicare a TPC : Acest serviciu suplimentar de protectie trebuie sa fie incheiat la inceputul inchirierii si indicat in Contractul de Inchiriere.

Excluderi : Titularul de Contract este responsabil pentru plata integrala a sumei reprezentând raspundererea financiara maxima (Responsabilitatea) aplicabila in caz de furt al autovehiculului, daca nu predati in maximum 48 de ore de la data constatarii furtului: procesul verbal de depunere a plângerii, cheia autovehiculului si documentele acestuia.

ATENTIE: in caz de furt al autovehiculului trebuie sa procedati conform pct. 1.5.f. – In caz de furt .

 

2.3.c.  Protectie in cazul daunelor provocate parbrizului Autovehiculului (LI)

 

Protectie LI : in cazul avarierii Parbrizului (zgârieturi, ciobituri, spargere) ca urmare a unui eveniment rutier, reducere responsabili financiare a Titularului de contract la 0 (zero).

Conditii de aplicare LI : Acest serviciu suplimentar complementar de protectie trebuie sa fie incheiat la inceputul inchirierii si indicat in Contractul de Inchiriere.

Excluderi : LI nu reduce raspunderea dumneavoastra financiara cu privire la alte avarii ale autovehiculului (in special plafonului panoramic si oglinzilor retrovizoare) sau la furtul autovehiculului, pentru care raspundeti in orice caz. LI nu se aplica in cazul avariilor parbrizului produse in afara drumurilor publice si /sau al altor situatii care nu sunt rezultatul direct al deplasarii in conditii normale pe un drum public (e.g. avariere parbriz in timpul stationarii sau parcarii, grindina, caderi de corpuri de la inaltime, avalanse, incendiu, vandalism, etc.)

3.  CONDITII GENERALE

 

 • Politica de confidentialitate si datele cu caracter personal

 

AMA Rent A Car colecteaza si prelucreaza datele dvs. cu caracter personal in conformitate cu prevederile Regulamentului UE nr. 679/2016 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date precum si a oricaror alte reglementari europene sau nationale aplicabile. Colectarea si prelucrarea datelor dvs. este facuta in conformitate cu termenii politicii de confidentialitate – nota de informare privind protectia datelor personale publicati pe site-ul AMA Rent A Car. In aceasta sectiune când spunem “dumneavoastra” ne referim la: (i) titularul contractului; (ii) conducatori aditionali; (iii) orice persoane care efectueaza plati pentru inchiriere.

Prin semnarea Contractului de inchiriere, declarati ca ati citit, inteles si acceptat politica de confidentialitate si ne acordati permisiunea explicita de a folosi informatiile personale, in limitele permise de lege.

Scopurile prelucrarii datelor cu caracter personal:

Prestarea serviciilor de inchiriere autoturisme (inregistrarea rezervarii de inchiriere, incheierea contractului de inchiriere, servicii de asistenta pe parcursul contractului de inchiriere, emiterea documentelor fiscale);

Efectuarea verificarilor relevante privind identitatea, siguranta, permisul de conducere si situatia financiara; Pentru a mentine si imbunatati administrarea si gestionarea serviciilor noastre;

Pentru a va transmite informatii despre bunuri si servicii similare care credem ca v-ar interesa, daca legea ne permite acest lucru. Puteti alege sa nu primiti astfel de informatii, in orice moment, contactând Departamentul Relatii Clienti sau apasând butonul de dezabonare din e-mailul primit;

Pentru depistarea si prevenirea infractiunilor precum si pentru motive de securitate a autovehiculelor noastre putem folosi dispozitive electronice (tehnologie GPS) care pot monitoriza starea autovehiculului, eficienta si functionarea acestuia precum si miscarile autovehiculului. Aceste informatii pot fi utilizate in timpul perioadei de inchiriere si in orice moment dupa aceea, daca sunt relevante cu privire la obligatiile dvs. pe perioada inchirierii si daca legea ne permite acest lucru.

Anumite autovehicule din flota AMA Rent A Car au fost produse sau au fost special echipate cu dispozitive on board care permit conectarea autovehiculului la internet ( connected car ). Acest lucru ne permite sa transmitem comenzi si sa primim anumite informatii de la autovehicul, inclusiv geolocatie prin GPS. Daca vi se ofera si acceptati sa inchiriati un autovehicul conectat ( connected car ) datele cu caracter personal sunt prelucrate in conformitate cu Politica de confidentialitate si nota de informare privind protectia datelor personale in cazul autovehiculelor conectate ( connected cars privacy addendum );

Respectarea obligatiilor legale;

Scopuri de marketing/promovare/evaluare a calitatii serviciilor AMA Rent A Car (inclusiv prin transmiterea mesajelor de tip newsletter/sms); Solutionarea reclamatiilor;

Emiterea certificatelor de asigurare/solutionare a dosarelor de dauna; Emiterea imputernicirilor pentru trecerea frontierei;

Emiterea scrisorilor de deblocare a sumelor preautorizate catre entitatile bancare.

Temeiul legal pentru colectarea si procesarea datelor persoanelor vizate pentru fiecare din scopurile definite mai sus poate fi: interesul legitim al AMA Rent A Car; Contractul de Inchiriere la care persoana vizata este parte; consimtamântul persoanei vizate; o obligatie legala.

Destinatari ai datelor cu caracter personal. In fluxul de procesare si stocare, datele cu caracter personal ar putea fi transferate, in functie de necesitate, urmatoarelor categorii de destinatari: Autoritati ale statului (inclusiv autoritati fiscale); Furnizori implicati in mod direct/indirect in procesul de inchiriere (de exemplu, furnizori de servicii IT, furnizori de servicii de facturare, furnizori de servicii de marketing, newsletter, evaluarea satisfactiei clientilor); Societati de asigurare; Societati de leasing auto; Institutiile bancare emitente ale instrumentelor de plata folosite de catre persoana vizata;

Perioada stocarii datelor. Datele personale vor fi pastrate pentru o perioada de timp prevazuta de dispozitiile legale specifice si atât timp cât ramân necesare pentru scopurile mentionate mai sus.

Drepturile persoanelor vizate. Persoanele vizate ale caror date personale sunt colectate de AMA Rent A Car au urmatoarele drepturi conform legislatiei in domeniu: Dreptul de a solicita AMA Rent A Car, in ceea ce priveste datele cu caracter personal referitoare la persoana vizata, accesul la acestea, rectificarea sau stergerea acestora sau restrictionarea prelucrarii sau a dreptului de a se opune prelucrarii, precum si a dreptului la portabilitatea datelor; Dreptul de a retrage consimtamântul in orice moment, fara a afecta legalitatea prelucrarii efectuate pe baza consimtamântului inainte de retragerea acestuia; Dreptul de a depune o plângere in fata Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal.

3.2. Prelungirea, incetarea si rezilierea contractului de inchiriere

 

Termenii prelungirii sau ai incetarii anticipate a contractului de inchirire nu pot fi stabiliti decât cu acordul AMA Rent A Car. Intentia de prelungire a contractului de inchiriere se comunica AMA Rent A Car cu cel putin 24 de ore inaintea expirarii contractului.

Contractul inceteaza de drept la sfârsitul perioadei de inchiriere sau inaintea termenului contractual initial, prin acordul partilor sau ca efect al rezilierii unilaterale in cazul in care una dintre parti nu isi executa sau isi executa in mod necorespunzator obligatiile sale contractuale esentiale.

Rezilierea Contractului opereaza de drept, fara interventia instantei, fara punerea in intârziere sau indeplinirea oricarei formalitati suplimentare din momentul transmiterii notificarii de reziliere prin oricare dintre urmatoarele mijloace: telefonic (SMS sau orice alta forma de mesagerie electronica de la si catre numerele de contact furnizate la incheierea contractului); posta electronica de la si catre adresele de email furnizate la incheierea contractului; transmiteri postale sau prin curier la adresele indicate la incheierea contractului.

In cazul in care platitorul inchirierii este o persoana juridica conform unor conventii specifice, instiintarea de reziliere se transmite atât

titularului de contract cât si persoanei juridice.

Atât in cazul incetarii Contractului de inchiriere inainte de termen cât si in cazul rezilierii, Titularul de contract are obligatia de a preda autovehiculul in termen de 12 ore de la momentul incetarii prin acordul partilor sau de la momentul transmiterii notificarii de reziliere. In caz contrar sunteti responsabil pentru toate actiunile, costurile, cererile si prejudiciile derivate din reintrarea AMA Rent A Car in posesia autoturismului.

Indiferent de momentul sau cauza incetarii contractului, raspundeti fata de AMA Rent A Car pentru toate daunele imputabile si consecintele financiare in legatura cu utilizarea autovehiculului pe perioada inchirierii. In cazul in care rezilierea intervine ca urmare a nerespectarii de catre AMA Rent A Car a unei obligatii esentiale, raspunderea AMA Rent A Car este limitata la valoarea costului estimat al inchirierii.

3.3 Clauza atributiva de competenta. Litigii.

 

Orice disputa nascuta din Contractul de Inchiriere si care nu a putut fi solutionata prin acordul partilor sau ca urmare a unei rezolutii emise de un organ de conciliere va fi solutionata de instantele competente din Bucuresti, Romania.

In temeiul contractului de inchiriere semnat de dvs. si a facturilor emise, AMA Rent A Car va demara o procedura judecatoreasca in vederea obtinerii unui titlu executoriu, pe calea procedurilor simplificate privind ordonanta de plata sau, dupa caz a procedurilor de drept comun, in toate cazurile in care au trecut mai mult de 4 luni de la data scadentei facturii sau poate incredinta urmarirea, incasarea si dupa caz executarea silita a sumelor datorate unor persoane juridice specializate in recuperarea creantelor. In toate cazurile veti fi responsabil si de suportarea oricaror alte costuri asociate in vederea recuperarii debitului (taxe de timbru, onorarii avocatiale, cheltuieli de executare).

3.4. Raspunderea contractuala

 

Titularul de contract exercita paza juridica a autovehiculului si, sub rezerva clauzelor contractuale exprese/asigurarilor/serviciilor suplimentare de protectie privind limitarea sau exonerarea de raspundere financiara, raspunderea dvs. este angajata in toate situatiile cu exceptia cazurilor de forta majora.

Titularul de contract raspunde de respectarea intocmai a tuturor obligatiilor sale contractuale precum si de plata tuturor facturilor emise conform contractului si autorizeaza AMA Rent A Car sa retina, sa urmareasca si sa incaseze orice sume datorate conform facturilor emise, de pe cardul eligibil utilizat la incheierea contractului de inchiriere, daca sumele datorate nu au fost achitate prin alt mijloc de plata.

In caz de neplata/plata cu intârziere, refuz nejustificat de plata, lipsa sau retragerea fondurilor necesare pe cardul eligibil, pentru plata facturilor emise conform contractului, titularul de contract datoreaza penalitati de intârziere egale cu dobânda de referinta B.N.R plus patru puncte procentuale, pâna la recuperarea integrala a sumei datorate.

Titularul contractului intelege ca, inclusiv in cazul in care platitorul contractului este o persoana juridica, raspunderea sa este personala in ceea ce priveste respectarea termenilor si conditiilor de inchiriere si solidara in ceea ce priveste orice obligatie de plata conform contractului de inchiriere. In acest caz, AMA Rent A Car poate proceda la urmarirea si incasarea oricaror sume datorate de la Titularul de contract si/sau de la persoana juridica, la alegerea sa.

 

3.5 Conventia cu privire la proba. Diverse

 

Imaginea Contractului de Inchiriere si a altor documente contractuale este stocata pe un suport inalterabil din punct de vedere fizic. Dumneavoastra si AMA Rent A Car sunteti de acord ca aceasta imagine va avea valoarea juridica a unui document original. Sunteti de acord ca in relatia contractuala cu furnizorul de servicii sa utilizati atât semnatura olografa pe suport hârtie cât si in mediu electronic si ca aceasta din urma produce aceleasi efecte juridice ca si semnatura olografa, pe suport de hârtie.

In caz de disputa sunteti de acord si ne autorizati sa utilizam in cadrul procedurilor de conciliere, a procedurilor initiate de o autoritate publica, a procedurilor jurisdictionale sau a activitatilor de recuperare creante prin intermediul unor persoane/companii specializate, orice document sau comunicare care are legatura cu inchirierea dvs. transmis sau receptionat prin oricare dintre urmatoarele mijloace:

 telefonic (SMS sau orice alta forma de mesagerie de la si catre numerele de contact furnizate la incheierea contractului);  posta electronica de la si catre adresele de email furnizate la incheierea contractului;

 transmiteri postale sau prin curier la adresele indicate la incheierea contractului.

In caz de disputa, Titularul de contract nu poate suspenda obligatiile sale de plata sau orice alte obligatii contractuale si nu poate invoca niciun drept de retentie, in absenta unui ordin judecatoresc de suspendare. Daca oricare prevedere a prezentului contract este sau devine nula sau inaplicabila, ramân in vigoare toate celelalte clauze.